Глоба в размер на 67 771 454 лева налага Комисията

...
Глоба в размер на 67 771 454 лева налага Комисията
Коментари Харесай

Глобяват Лукойл“ с 67 771 454 лв. за ценова преса

Глоба в размер на 67 771 454 лв. постанова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на " Лукойл-България " ЕООД. Глобата е за нарушаване по член 21 от Закона за защита на конкуренцията - корист с господстващо състояние посредством използване на ценова преса по отношение на съперниците на сдружението при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията е № 184 от 16.02.2023 година и е постановено по кореспонденция № 864/274 от 2021 година Проучването си Комисия за защита на конкуренцията стартира по искане на " ОМВ България " ООД, като към него се причислява " Инса ойл " ЕООД. Има и сигнали от участници на пазара на едро.

Комисия за защита на конкуренцията е събрала голяма по размер информация от " Лукойл-България " ЕООД, " Лукойл Нефтохим Бургас " АД, Агенция " Митници " и съвсем всички огромни търговци и притежатели на хранилища за горива.

Според известието, Комисия за защита на конкуренцията е предотвратила това " Лукойл " да реализира задачата си - да завземе последователно пазара на едро на горива.

" По-конкретно сдружението се пробва да сътвори усещане, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще докара до по-ниски цени за крайния консуматор. Тъй като сходно държание е добре познато на антимонополните органи на Европейски Съюз, Комисия за защита на конкуренцията смята, че на процедура единственият интерес на господстващото дружество, каквото без подозрение се явява " Лукойл-България " ЕООД, е да отстрани съперниците си и в дълготраен проект да постанова едностранно по-високи цени на потребителите.

Комисия за защита на конкуренцията открива и че точно търговците на едро и притежателите на данъчни хранилища са единствените, които биха могли да се опълчват на господстващото дружество, като оказват прочут конкурентен напън, доколкото имат опция за импорт или доставка на горива от различни рафинерии.

От Комисия за защита на конкуренцията акцентират някои съществени обстоятелства:

" Лукойл-България " ЕООД има повече от половината от пазара и е водач при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата Лукойл, която има неповторима за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните консуматори.

Комисията е открила, че " Лукойл-България " ЕООД е прилагало цялостна тактика за ограничение на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в границите на 2021 година, сдружението напълно е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отсрочено заплащане на данък, до момента в който търговци, закупуващи горива с заплатен данък от бази на " Лукойл-България " ЕООД, са получавали спомагателна отстъпка. Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до съществуване на така наречен " ценова преса ".

В резултат на ценовата преса, съперниците на " Лукойл-България " ЕООД, не биха могли да се опълчват дейно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и овакантяване на пазара.

Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишението на цените на горивата на едро непосредствено въздейства и на цените на предлаганите горива на бензиностанциите, което, " както е известно има голяма обществено - икономическа значителност, изяснява задълбочено Комисия за защита на конкуренцията и показват:

" В резултат на дейните дейности на Комисия за защита на конкуренцията, в хода на изследването по производството, " Лукойл-България " ЕООД промени и поправя държанието си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а точно да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР