Глоба от 150 000 лева постанови състав на Районния съд

...
Глоба от 150 000 лева постанови състав на Районния съд
Коментари Харесай

Съдът глоби ТЕЦ „Бобов дол“ със 150 000 лева

Глоба от 150 000 лв. постанови състав на Районния съд в Дупница за Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “. Санкцията е за изпускане на вредни газове в атмосферата, което  открито при инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Случаят е  отпреди година, когато по сигнали на локални поданици от Големо село, екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда направил непланирана инспекция в централата. Установено е, че през незатворена клапа на 200-метровия комин се изпускат непречистващи и неорганизирани излъчвания от работата на казан 1 представляващи отпадъчни газове, без филтриране през сероочистваща апаратура, които са били ориентирани и изпускани директно  в атмосферата.

Съставеният акт през април тази година е обжалван по правосъден ред. Съдът смята, че наказателното разпореждане следва да бъде изменено отчасти по отношение на размера на наложената имуществена глоба, който следва да бъде понижен от 200 000 на 150 000 лева като по-реална и обективна, написа в решението. То предстои на обжалване.

Така глобите на централата към този момент възлизат на към 800 000 лв., разгласи неотдавна Министерство на околната среда и водите.

„ Би трябвало да понижат, тъй като това е нашата цел – да минаваме към идващото равнище горива, които са доста по-чисти и по-екологични. След въглищата – природният газ, от природния газ – вододорът. Вървим по пътя неприятните миризми и пушеците да останат някъде надалеч обратно в историята “, разяснява изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ инж. Любомир Спасов, представен от БНР.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР