Гледайки американски филми, предавания или видеа на тамошни блогъри, най-вероятно

...
Гледайки американски филми, предавания или видеа на тамошни блогъри, най-вероятно
Коментари Харесай

Разкриха мистерията около един холивудски мит! Защо американците ходят у дома си с обувки

Гледайки американски филми, излъчвания или видеа на тамошни блогъри, най-вероятно сте забелязали, че хората в Съединени американски щати не си смъкват обувките, до момента в който те са вкъщи. Дали в маратонки или различен тип обувки, те нехайно се разхождат както из града, по този начин и в кухнята си или гостната. Американците си качват краката на белоснежни дивани и, наподобява, си махат обувките единствено, когато влизат да си вземат душ.

На нас, жителите на постсъветското пространство, този табиет може да ни се коства много чудноват и даже малоумен. Все отново ние сме привикнали, че от улицата в дома може да се внесе нечистотия, даже в случай че се отиде до близкия магазин. А да отидем по-далеч от началото на коридора на нашето жилище, е напряко немислимо.

Но с традицията да се върви с обувки вкъщи могат да се похвалят освен американците, само че и британците, австрийците, новозеландците, германците, италианците... Та от къде идва този чудноват табиет?


Оказва се, че изобщо не е холивудско пресилване, а си е самата истина. Американците, даже си вървят на посетители, без да се събуват на вратата и да си пъхат краката в непознати чехли, смятайки това за нехигиенично.



Една от главните аргументи за това надменно, както наподобява, отношение към хигиената е това, че американците се придвижват най-вече с коли или таксита. Затова те просто не съумяват да си изцапат обувките. Пеша вървят не чак толкоз доста хора, само че и за тях са основани доста хубави условия.



Тротоарите, мостовете и пътищата се чистят сред 1 и 3 пъти в месеца с вода и екологични препарати. Затова пешеходците могат без проблем да си се разхождат по улиците, без да се тормозят, че ще си изцапат обувките.



Домовете на американците рядко са застлани с килими. Вместо това, подовете са голи или покрити с материали, които елементарно се чистят, или просто заменят с нови, когато им пристигна времето.


А в случай че хората живеят в затворен комплекс, предоставящ всичките улеснения на модерната цивилизация, то за тях е просто доста неловко да се обуват и събуват всякога, когато те влизат някъде. А и даже да се внесе малко нечистотия, тя постоянно може да се почисти.


Отделно би трябвало да се означи любовта към чистотата, която управляващите интензивно прокламират. А също и културата на самите жители, които имат вяра, че е чисто не там, където се чисто, а там където не се мърси. При това държавните служби дружно със самите локални поданици се грижат за чистотата на улиците.



Например, когато американец си разхожда кучето, той е длъжен да почисти акото след него. Също по този начин, до териториите за разходка на кучета са ситуирани дребни площадки с пясък.


Що се отнася до чистотата на улиците, то би трябвало да се измисли и добре измислената система за отводняване. Пътищата постоянно са с няколко сантиметра по-високи от земята. Затова мръсотията просто се измива от дъждовете. А когато се разхождаш по толкоз чиста улица даже и в бели маратонки, то мъчно ще ги изцапаш.



Все отново би трябвало да се означи и до известна степен странното отношение на американците към хигиената. Възрастните и децата може в един миг да се търкалят по пода като прасенца, а в идващия незабавно да заловен с ръцете си сандвичи, които да изядат, без да се безпокоят от нечистотия и микроби.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР