Гледането на телевизия в тъмно помещение не уврежда човешкото зрение,

...
Гледането на телевизия в тъмно помещение не уврежда човешкото зрение,
Коментари Харесай

Специалист: Гледането на телевизия на тъмно не уврежда зрението

Гледането на телевизия в мрачно помещение не поврежда човешкото зрение, стига да сме задоволително отдалечени от екрана - по предписание дистанцията би трябвало да е равно на 3 пъти по дължината на диагонала на тв приемника.

Това изясни началникът на клиниката по очни заболявания в УМБАЛ " Александровска " проф. Александър Оскар. По думите му за децата е целесъобразно да употребяват таблет или компютър, вместо телефон, с цел да не се взират.

Човешкото зрение е неповторима оптична система, контролирана от мускул, описа професор Оскар:

“Когато гледаме надалече, мускулът се отпуска. Когато гледаме наоколо, мускулът се свива, а този мускул е доста мощен при децата. Тъй като те гледат от доста близко, той по този начин мощно се свива, че след това мъчно се отпуска далеко. Първо, стартира да ги боли главата, а в следствие това е причина за развиване и на късогледство ”.

При четене и гледане на екрани е нужно да има задоволително разстояние от очите и добра осветеност на помещението. Смесването на изкуствена и естествена светлина не оказва значително въздействие върху зрението, изясни офталмологът.

“Хората, които прекарват през целия ден на компютъра е хубаво на всеки 20- 30 минути по 2-3 минути да гледат далеко. Не телефона! По опция през балкона да гледат короните на дърветата, с цел да се отпуска точно този мускул вътре в окото ”.

Важно е също да се носят слънчеви очила с UV филтър, който пази от недъгавост на ретината.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР