Гледането на филма Алиса в страната на чудесата“ на Тим

...
Гледането на филма Алиса в страната на чудесата“ на Тим
Коментари Харесай

„Алиса в страната на чудесата“ стана детектор за психопати

Гледането на кино лентата „ Алиса в страната на чудесата “ на Тим Бъртън в томограф разрешава на практика безгрешно да се разграничат естествените хора от психопатите, декларирали неврофизиолози на срещата на Европейската гилдия по невропсихофармакология Амстердам.

„ В нашия опит се опитахме да разберем може ли да се отличи здравият човек от болния, претърпял първи припадък на психическо разстройство, по разликите в работата на техния мозък по време на гледане на филм.

Открихме характерен район в мозъка – по този начин нареченото предклиние (прекунеус), в което разликите сред тях са изключително ярки и забележими “, споделя Ева Риканди (Eva Rikandi) от университета Аалто (Финландия).

Риканди и сътрудниците ѝ изяснили, че гледането на извънредно яркия и халюцинационен филм „ Алиса в страната на чудесата “, сниман от Тим Бъртън през 2010 година, разрешава с 80% възможност да се открият хората с душевен отклонения даже при относително слаба мощ на техните проблеми с душeвността.

Методиката била отработена от учените в границите на опит, в който взели участие 46 доброволци, които най-малко един път били търсили психиатрична помощ и минали лекуване, и 32-ма здрави индивида.

Както посочили наблюденията на финландските неврофизиолози, предклинието на здравите и болните хора, центърът за образно самовъзприятие и съзнание, реагира напълно друго при гледането на подиуми и фрагменти от „ Алиса “.

Както считат учените, хората с душевен отклонения виждали приказния свят надалеч не по този начин, както здравите доброволци, и по друг метод се поставяли на мястото на персонажите от кино лентата.

В близко време Риканди и сътрудниците ѝ ще ревизират дали пораждат аналогични разлики при гледане на други филми, и ще се опитат да схванат могат ли да употребяват „ Алиса “ и други филми за ранна диагностика на душевен разстройства и тяхното превантивно лекуване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР