Гледам новините около 16-годишната Грета Тунберг, която държа гневна реч

...
Гледам новините около 16-годишната Грета Тунберг, която държа гневна реч
Коментари Харесай

Не може ли Грета Тунберг да е повече като Тита и Сузанита?

Гледам новините към 16-годишната Грета Тунберг, която държа гневна тирада пред Организация на обединените нации и първоначално бях просто колеблив. От една страна – речта ѝ беше прекомерно прочувствена и отблъскващо назидателна (дори тези, споделящи мнението ѝ, го казват), само че в последна сметка Грета Тунберг беше на тази среща на Организация на обединените нации не като специалист, а по-скоро като угрижен представител на бъдещето. Тя го сподели и сама „ Аз не би трябвало да съм тук! Трябва да съм от другата страна на океана, в учебно заведение! “. Но с две думи – няма какво да се лъжем, речта ѝ беше „ огромен криндж ”, както биха споделили връстниците ѝ.
От друга страна, нещата, които сподели тя, в действителност заслужават внимание и не са просто нейни измислици, а думи на учени, които тя просто повтаря, тъй като очевидно никой не слуша въпросните учени. Изчезват типове и цели екосистеми, климатът се трансформира, а нездравословните излъчвания на човечеството са напът да го унищожат. Скоростта, с която изчезват биологичните типове, е хиляди пъти по-висока от естествената. Полярните ледове се топят необратимо и по-бързо от всеки път, скорострелно изчезват и джунглите, изключително в последните 40 години на индустриално развиване. И въпреки че ние може и да не доживеем да забележим мига, в който измененията ще станат необратими и краят ще пристигна, поколението на Грета и това след нея може и да имат потребност от аварийна планета, на която да се изнесат. Мнозина учени считат, че световно стопляне с 2 градуса може да има необратими последици за Земята и е обикновено бъдещото потомство да се тормози от този факт. И дано е ясно, че това не е естествен естествен развой, не е еволюция – това е резултат от човешката активност. А международните водачи не демонстрират необикновен интерес да се борят с климатичните промени – ‘щото не е доста преференциално, най-много.
Това, което ме погнуси, бе отношението към момичето. Според форумните разбирачи тук (а и освен тук), това, че тя има синдром на Аспергер значи, че „ има няк‘ва болест като Даун “, че е психологично болна, че просто търси внимание, че е „ подлога на Сорос “, че „ т’ва нейното е гретенизъм ”, че би трябвало да си затваря устата и да си гледа уроците и какво ли още не. Сериозно, някои квалификации, които прочетох за нея, бяха толкоз гнусни, че етиката не ми разрешава да ги повторя или да покажа скрийншотите с хората, изливащи отвратителна завист по отношение на тийнейджърката. Някой я бил употребявал за някакви свои цели... брех тия гадни комунисти ли са, Сороси ли са, Билгейтсове ли са, какви са! Каква гадна приложимост на горкото дете, да желаят да има планета за нея, по какъв начин може?! Веднага се сетих и за оня случай, в който 8-годишно момиче от Силистра беше влезнало в новините с това, че е прочело 111 книги за една година и хората всеобщо говореха, че това е невероятно, че това е психологично заболяване, че е дебела, че четенето я тласкало към самоубийство и прочие, и прочие... не сме се трансформирали от този момент.
Всъщност, синдромът на Аспергер в действителност е психологично разтройство, само че не „ няк‘во такова като Даун “. То е заболяване от аутистичния набор и се се характеризира с компликации в социализирането, само че за разлика от аутизма, да вземем за пример, езиковото и познавателното развиване са относително непокътнати. Друга специфичност на хората със синдрома на Аспергер е, че постоянно имат извънредно мощен интерес към дадена област (както евентуално е в тази ситуация на Грета Тунберг и опазването на околната среда), който може да граничи с вманиачаване.
Всичко това прави избора на Грета Тунберг да приказва пред Организация на обединените нации още по-труден. Не мога даже да си показва какво е за момиче с компликации в общественото взаимоотношение да се изправи пред подобен голям конгрес и да приказва за проблемите на човечеството и още по-малко мога да си показва по какъв начин се усеща от всеобщото отношение към нея като психологично болен тийн, който просто търси внимание.
И тук някъде си пролича за следващ път оня неназован комплекс на дребните хора, които нямат самообладание да се нахвърлят против допустимо най-лесната цел. И Грета Тунберг е тъкмо такава цел. Тя приказва за неща, които не е изучавала в университет, няма житейски опит, държи се надменно и размахва пръст на международните водачи, които, от своя страна, ѝ се присмиват като някакви глупави шестокласници (Тръмп дори ѝ се подигра в собствен туит, доста зряло от страна на американския президент, със сигурност). Тя е по-емоционална, в сравнение с рационална, пък и никой не харесва тийнедйжър да го учи на морал или на каквото и да е друго. И ето по този начин се трансформира в доста лесна цел за всички – от милиардери и международни водачи, до приключилия втори клас бай Сульо от село Разчеклянци, който живее с 180 лв. на месец и никак не го е еня за световното стопляне, че ледовете се топят и пчелите измират. Няма по-лесен обект за насмешки сега, а и болшинството дава спомагателен кураж на злобата.
Но пък да попитам аз – редно ли е да се подиграваме на (и да обиждаме) момиче с проблеми в общественото взаимоотношение, което на 16 години пътува от Швеция до Съединени американски щати с транспортен съд, с цел да каже на целия свят неприятните вести, които същият този свят явно не желае да чуе? Защото – да, Грета може да е вманиачена по тематиката и да се държи надменно, само че нещата, които сподели, не са неистина. И това, че ги споделя точно тя, момичето със синдром на Аспергер, което приказва британски надалеч по-добре от множеството си локални критици (даващи ѝ ум да се връща в училище), единствено ги прави още по-чуваеми. Знаете ли, че учените от много време приказват същите неща? Но тогава никой не ги чу и даже не откри време да ги заплюе – просто в този момент има комфортно за храчене лице.
Честно казано, не ме е грижа дали Грета Тунберг е „ войник за обществена праведливост ”, дали е „ зелен болшевик ”, коренно ляв веган, или яде вулканизирана гума – вълнува ме това, че сме стигнали толкоз ниско като човечество, че се постанова тъкмо това момиче да ни споделя неприятните вести, които пренебрегваме, като че ли не са наш проблем. Усещаме се прекомерно дребни, с цел да създадем нещо, което да спре климатичните промени (или ги отхвърляме изцяло, за още по-лесно) и по тази причина единственият ни късмет да се почувстваме огромни и мощни, е да нападнем момичето със синдром на Аспергер, да ѝ се подиграем заедно и да я пообиждаме, тъй като не ни кефи по какъв начин наподобява, по какъв начин приказва и какво споделя. И в случай че тя прекали с реакциите и преиграването по време на речта си, човечеството прекали триста пъти повече с обидите към нея.
Така де, какво прави 16-годишно момиче пред Организация на обединените нации? Не може ли и Грета Тунберг да е естествен тийнеджър – като Тита, Сузанита, Гери-Никол и други такива считани у нас за естествени младежи? Не може ли да врътне един кючек, да изпее нещо за напръскване на екран, да се почекне из инстаграм? Някой текст от сорта на „ Грета, Грета, карай на пета, айде в петък наргилета, а пък в събота – дупéта ” няма ли да е шлагер, а? Вместо да върви да пуши наргиле в мола, тя тръгнала за климата и планетата да се грижи! И най-наглото – има мнение и позиция, по какъв начин смее?!
Ясно е, не обичаме неприятни вести. Даже не желаеме да се изплашим, тъй като сме смели мачовци, единствено че тъкмо в този момент е времето да се уплашим, в случай че желаеме да има планета за децата и внуците ни. Да, икономическият напредък е значим, само че когато всички ледове се стопят, пчелите изчезнат и всички гори пламнат, банкнотите в ръцете ни ще изгорят по този начин или другояче. И в случай че бяхме слушали учените в точния момент, може би нямаше да се постанова да ни го споделя Грета. Нейните думи обаче, явно, нямат резултат върху масите – не дава отговор на никакви обществени условия за поведение на младеж, няма грим, няма скъпи дрешки, няма кой да ги слуша такива.
Виж, може би в случай че пратим Сузанита да приказва пред Организация на обединените нации...?
 
Автор: Георги Емилов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР