Главоломно покачване на цените в магазините се отчита през последните

...
Главоломно покачване на цените в магазините се отчита през последните
Коментари Харесай

Главоломно се покачват цените на хранителните продукти в магазините

Главоломно повишаване на цените в магазините се регистрира през последните няколко седмици. Пастърмата към този момент се търгува колкото еднограмово кюлче злато - над 110 лв. за кг. При кашкавалът обстановката не е доста по-оптимистична, написа Trafficnews.bg.
По всичко проличава, че все по-малко българи ще могат да си разрешат продукта на трапезата. В Пловдив обстановката е най-тревожна. Цената по едровите тържища е най-високата в цялата страна - сред 19-20 лв. за кг кашкавал вид " Витоша ". Докато стигне до потребителите обаче, цената става рекордно по-висока. Средните цени на кашкавала по комерсиалните вериги е 30 лв. за кг кашкавал.
" Спрях да закупувам кашкавал, бойкотирам такива цени ", разяснява стара пловдивчанка на касите на един от огромните магазини в Пловдив.
Добавянето в количката на други млечни артикули също е скъпо наслаждение. Маслото, сиренето и млеката са поскъпнали с над 60% от началото на годината. Едровата цена на брашното в Пловдив е 1,70 и също се приближава до най-високите борсови цени у нас. По магазините главната съставна част на всички тестени произведения е приблизително към 2 лв. за пакет от 1 кг.
Цената на каймата пък удря над 10 лв. за кг в магазинната мрежа, до момента в който по тържищата се търгуват към 7,50 лева за кг.
Стойността на потребителската кошница, изчислена на база на цените на 27 хранителни артикули, към този момент е 104 лв.. По последни данни на Национален статистически институт, междинното повишаването на питателните артикули към този момент е 30% за година. Тази сметка обаче обгръща осреднени стойности на редица артикули. Домакинствата, които са по-платежоспособни и купуват повече млечни и месни артикули, имат надалеч по-увеличен бюджет за храна.
По всичко проличава обаче, че тази година трапезата за Коледа и Нова година ще коства двойно на семействата и няма никаква индикации растежът на цените да се забави.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР