Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на

...
Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на
Коментари Харесай

Мюфтийството не контролира имамите, няма пари

Главното мюфтийство не може да упражни надзор върху проповедите на имамите си, тъй като не получава задоволително финансиране от България. Това съобщи пред бТВ Джелал Фаик – основен секретар на Главното мюфтийство. Той уточни, че няма информация кой имам къде се е обучавал.

В същото време мюфтийството получава към 2 милиона от Турция, които „ подкрепят да се обгрижва исляма в България”. Парите идват по контракт, подписан през 1998 година с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет) и са нужни на вероизповеданието, тъй като по думите на Фаик „ след измененията България по никакъв метод не обгрижва мюсюлманската общност”. Тези пари се получават годишно и отиват за духовните учебни заведения и висшия ислямски институт.

Алекс Алексиев, който е експерт по коренен ислям, съобщи, че би трябвало да има вписване на имамите и не трябва да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са подготвени в България. „ Австрийците не разрешиха непознатото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора освен проповядват, само че и шпионират в интерес на Ердоган и партията му”, безапелационен е той.

Фаик уточни, че основното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР