Главнокомандващ на армия, активно участваща в тотална война, не се

...
Главнокомандващ на армия, активно участваща в тотална война, не се
Коментари Харесай

Защо Зеленски смени Залужни с Пригожин?

Главнокомандващ на войска, интензивно участваща в тотална война, не се сменя току-тъй. За да бъде предприет подобен ход, би трябвало да има основателна причина.

Нека изследваме евентуални причини в интерес на решението на украинския президент Володимир Зеленски да уволни военачалник Валерий Залужни.
Украинците са изгубили доверието си в Залужни?
Не. Според изследване на Киевския интернационален институт за социология (KIIS), оповестено на 18 декември 2023 г, 88 % от украинците утвърждават Валерий Залужни. За съпоставяне - доверието в Зеленски е 62 % и е спаднало с цели 22 на 100 по отношение на декември 2022 година

Името на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили не участва в анкетата, най-вероятно за негово положително. Но за Олександър Сирски ще си приказваме по-долу.
Западните съдружници са посъветвали Зеленски да направи рокадата?
Не. В началото на седмицата  " Вашингтон пост " цитира няколко източници от Белия дом, които подчертаха, че Америка нито поддържа, нито осъжда промяната на Залужни. Вашингтон само изтъква правото на Зеленски да взима сходно решение.

Разбира се, няма по какъв начин да знаем сигурно дали Байдън не е подшушнал нещо на украинския си сътрудник при последната им среща на 12 декември 2023 година Но белким украинците се вслушаха в заръките на Съединени американски щати да не правят покушения против видни руснаци или да не нападат Москва с дронове?

Провалената контраатака?

Не. Това е мотив, който Зеленски посочи за уволнението на Залужни. Но не е повода.

Украинската контраатака бе обречена на неуспех още преди да стартира. Някои от факторите за трагичния й резултат бяха оттатък контрола на украинците - неподходящия терен, съветската окопна защита и миниране, подобряването на съветските логистични линии, поддръжката на Иран и Северна Корея и насилствената готовност на стотици хиляди съветски мъже.

Украйна обаче не разполагаше с задоволително бойци и муниции да извърши по този начин стремежи пробив. Обективните военни условия и чистият здрав разсъдък трябваше да отсрочат контраофанзивата за 2024 година - както упорстваха голям брой военни анализатори като Андрю Перпетуа в самото начало на 2023 г. Но политическата необходимост от бързи триумфи за покачване на духа на родната аудитория и западната военна помощ форсираха контранастъплението, довело до безплодната гибел на хиляди украинци и до снаряден апетит за цялата войска. 

Залужни непроменяемо носи частична виновност за неуспеха на контраофанзивата и той вероятно е подействал на еволюцията му като боен водач, съдейки по медийните му изяви. Но също толкоз виновен можем да държим доскорошния  " втори " в командването на украинската войска и определен от Зеленски за заместител на Залужни - Олександър Сирски. 
" Време за възобновяване "?
Не. Може би украинската войска се нуждае от " възобновяване ", както акцентира Зеленски в изказването, с което уволнява Залужни. Но Олександър Сирски не е нова фигура - той управлява украински елементи в Донбас още от 2014 г, а през 2019 година е назначен за пълководец на сухопътните войски (позицията, която заемаше до 8 февруари 2024 г.). Сирски завоюва благосклонности на Запад поради сполучливата защита на Киев при започване на нашествието и " светкавичната " контраатака в Харков през септември 2022 година

След това му бе поверена защитата на Бахмут, което като че ли се трансформира във фикс концепция за генерала и неговия настойник - Зеленски. С падането на северозападното населено място Соледар в средата на януари 2023 година украинските войски изгубиха удобното съответствие на жертвите 5:1 (в ущърб на руснаците) и траялата още четири месеца " месомелачка " взе живота на някои от най-елитните бойци на бранителите (които щяха да са от изгода при последвалата украинска контраофанзива).

През втората половина на 2023 година, с началото на настъпателните дейности на украинците, войниците започнаха от ден на ден да недоволстват пред репортери на " Вашингтон пост " и " Файненшъл таймс " от водачеството на Сирски, който сравняваха с шефа на " Вагнер " Евгений Пригожин. Също като главореза от Африка, генералът жертваше хиляди бойци в завладяването на цели със противоречива военностратегическа стойност край Бахмут. С тази разлика, че агресорът скоро по-късно отначало окупираше териториите.

Докато Залужни, по модела на западните военни стратези, толерираше оперативна автономия на обособените елементи, Сирски, в най-хубавите руски практики, държеше прецизно да се извършват поставените задания, и отхвърляше да се вслуша в съображенията на подчинените си командири на терен. 

Затова за мнозина украински войници той се снабди с прозвището " касапин ". Подобно на починалия водач на " Вагнер ".
Президент Залужни?
Може би. Слуховете, че Залужни желае да влезе в политиката " подават глава " през последната година и половина. Сега, напълно естествено, още веднъж влизат в дневния ред. Те се основават на съвсем универсалното утвърждение на генерала и зачестилите му обществени изяви в цивилно облекло.

Ако има персона, която Зеленски би възприел като опасност за поста си, то това сигурно е Залужни. Но изборите в Украйна, които по график трябваше да се проведат през 2024 година, ще бъдат отсрочени най-малко до края на войната. Кога и по какъв начин тъкмо ще завърши тя - това са все въпроси с отворен отговор. Едва ли Залужни, който до последно резервира положителния звук с президента, ще влезе в хора на украинската съпротива с безумните й призиви да се проведат избори, макар опасността от масирана руска бомбардировка по изборните секции.
Генерал Зеленски?
Най-вероятно - да. Зеленски желае да заеме по-значима роля във всички етапи на защитата на Украйна, включително и военната. Ето какво сподели президентът пред " Рай Нюз " в неделя - пет дни преди уволнението на Залужни:

" Ако желаеме да спечелим, всички би трябвало да вървим в една посока, уверени в успеха – не можем да се обезсърчаваме, да се разочароваме – би трябвало да имаме вярната позитивна сила. Имам нещо съществено поради, което не засяга само един човек, а въобще посоката на управлението на страната ", изясни той.  

Позитивната настройка на Зеленски влезе в жесток конфликт със студения натурализъм на Залужни, изразен в изявление на генерала пред " Икономист " при започване на ноември 2023 година - до момента в който украинската контраатака " догаряше ":

" Както през Първата международна война, достигнахме равнище на технологиите, което ни слага в задънена улица... Най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ", разгласи генералът пред английското списание.

Приближени до Зеленски обясниха пред " Политико ", че след изявлението на Залужни президентът е провел голям брой диалози със западни сътрудници в опит да ги убеди, че към момента си коства да оказват помощ на Украйна. Новият главнокомандващ Олександър Сирски е подобаващ за президента не само заради триумфите си в отбраната на Киев и контраофанзивата в Харков, само че и тъй като е предан на Зеленски и е подготвен да си прави работата без изключително доста да размишлява пред любознателни публицисти. Пък дано го назовават " касапин ".

Сметките на Зеленски може да се окажат верни - Украйна е обречена без поддръжката на Запада, която се осланя на вярата, че украинците могат да си върнат изгубените територии. Че спорът не е попаднал в " задънена улица ".

С уволнението на Залужни, военните съображения са подчинени на политическите. Студеният натурализъм пада жертва на слепия оптимизъм. Също както при форсираната контраатака, също както при защитата на Бахмут.

Дано този път интуицията на украинския водач, който при започване на съветската инвазия бе сравняван с Уинстън Чърчил, не му изневери.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР