Главният свидетел на прокуратурата по мегаделото КТБ Бисер Лазов, който

...
Главният свидетел на прокуратурата по мегаделото КТБ Бисер Лазов, който
Коментари Харесай

Основният свидетел на обвинението за КТБ: Не съм се ангажирал да разказвам като автомат

Главният очевидец на прокуратурата по мегаделото КТБ Бисер Лазов, който от през вчерашния ден се затруднява от въпросите на отбраната и дава отговор с " нямам съответен спомен ", към този момент се изнерви и възрази на разпитващите го още при започване на днешното съвещание: " Хвърляте някакви неща, с цел да предизвикате отговор " не зная ", " не помня " и да се въодушевите какъв брой аз не зная и не помня ".
Като спомагателна застраховка прозвуча и обяснението му: " Нямам претенцията, нито съм се заел да описвам като някакъв автомат за всяко сдружение, всяка негова транзакция ". Независимо от това, той и днес (29 януари) беше затрупван от въпроси за разнообразни сдружения, изключително за такива, определяни от него като " без физиономия " – да вземем за пример, дали му е известно, че са имали личен състав, акционерни участия и вземания, също дали са получавали заеми и погасени ли са…
" Като отговор на въпроса за какво аз съм се изказал че " Билдинг рисорт " е една табела, едно фиктивно сдружение, което играе ролята на една опция да изтичат средства от банката - това е моето мнение ", сподели Лазов във връзка с едно от сдруженията, за които стана въпрос, и се оправда: " Моята задача тук не е да се дълбая в регистри, а в личните си мемоари и документи за моята работа, което съм направил добросъвестно и всички съответни обстоятелства, случаи, които си припомням съм ги изложил ".
Той означи, че не всички сдружения, за които му се задават въпроси са от Фирмата (бел. ред. - наименованието, с което се назовава схемата на Цветан Василев за източване на КТБ). По думите му, огромна част от сдруженията били основани, с цел да обслужат бизнес философията на Цветан Василев, който " бидейки притежател и на Фирмата и имайки позицията в банката да може да финансира с пари от банката лични бизнес планове ". Лазов описа, че затова доста от сдруженията били основани на името на охранители, счетоводители, секретарки, водачи, в това число на хора от банката на по-ниски позиции, които не се водели към този миг админи и се придобивало имущество, финансирано с пари от КТБ. По думите му, по-нататък в развиването на тази симбиоза " банка – компания ", обединена от контрола на Василев и върху двете, имуществото, което представлявало наличие и интерес за Василев било изтеглено в сдружения под негов персонален или на фамилията му надзор или в офшорни компании, където той бил краен и същински притежател.
" Останалите сдружения, едно от които е " Билдинг Рисорт " … – тези сдружения в никакъв случай не са имали от основаването си личен икономически профил, не са формирали доходи от лична активност ", уточни Лазов. " Тези сдружения и когато са придобивали имущество, и когато са го осъществили и в следствие, когато се използваха само за финансиране без никакво поръчителство, действаха само като опция, като пощенска кутия, като софтуерна опция да бъдат извадени пари от банката и да бъдат употребявани по направленията, които разпорежда притежателят ", добави очевидецът.
Конкретно за " Билдинг Рисорт " той посочи, че било употребявано за придобиване на един актив в някогашния град Мичурин, за което било обещано банково финансиране и по този мотив имало назначени хора там. Според него, " това не прави сдружението годно да бъде финансирано с още доста заеми, чиито размер и самото финансиране да кореспондира с някаква активност, с някакви доходи, отвън тези по начислени лихви и фирмените заеми ".
В отговор на отбраната на Цветан Василев, очевидецът описа, че освен на него били давани задания непосредствено от Василев. " Задачи непосредствено не съм получавал единствено аз, а един кръг чиновници. Всички задания, които са давани на мен и на останалите, когато са претендирали финансиране, това финансиране е било реализирано от банката. Винаги нареждането, аз не знам тъкмо по какъв начин е ставало, само че евентуално са имали някакво разпореждане чиновниците от банката ", сподели Лазов и уточни още валутни дилъри, ръководители на посоки, юристи. " Моята задача е била да повеждам нещата на Василев – те ме осведомят какви парични суми влизат или излизат. Не съм аз абонираният, в случай че има задача тя да се дава на мен. Информацията, доколкото би трябвало да бъде заведена и регистрирана – да, уведомили са ме ", добави Лазов.
По мотив въпрос за вземания на съответно сдружение, Лазов допусна, че е имало такива и изясни: " Защото предоставените от банката многомилионни заеми за потреблението им в другите посоки изискваха трансферирането на сумата от кредитополучателя към един и оттова към още доста адресат " “. По думите му, тези прехвърляния се документирали като фирмени заеми и стояли в салдото като някакво имущество, като актив, който представлявал в счетоводния смисъл актив, само че в икономически и финансов бил нищо. При неналичието на естествена активност и естествени лични доходи само отново банката би бил източникът съответния заем да се погаси, добави Лазов. " Ако човек се поразрови и се потруди – нещата са в банката – може да се види по какъв начин са погасени ", сподели още той.
Запитан за сдружението " Дивал 59 ", Лазов заяви, че било основано в първата вълна сдружения на Фирмата и че било употребявано за придобиване на имущества. " Дружеството " Дивал " не е имало характерност на сдружение със лична стопанска активност, със лична стопанска физиономия, формиращо лични доходи и имащо имущество, което да му разреши да кандидатства за естествен банков заем или да обслужва по естествен метод банков заем ", съобщи Лазов.
По гледище на отбраната към материалите по делото бяха присъединени спомагателни материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР