Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван

...
Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван
Коментари Харесай

Група мигранти са стреляли по граничния полицай и военния от турска територия

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която нощес почина граничен служител на реда. 30-годишният чиновник на Министерство на вътрешните работи е погубен нощес към 20.35 часа в региона на елховското село Голям Дервент.

По думите на основен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и чиновник на Минитерство на защитата се натъкват на срез на оградата.

" Слизайки от служебното МПС, нашият чиновник осветява среза и последва изстрел от прилежащата територия на Република Турция. Още с първия изстрел сътрудника е погубен. Военният съумява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са създадени 10-15 изстрела. За благополучие той остава незасегнат ", изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи. 

Комисар Петър Тодоров посочи, че след стрелбата групата мигранти се отдръпва към вътрешността на Турция.

" Осъществен е контакт с турските управляващи и са подхванати дейности. Това, което желая да подчертая е, че ще вземем всички нужни ограничения. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд за сигурност на чиновниците. Другото, което е извънредно значимо, е да се пристъпи неотложно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има единствено към стотина ефикасни. Това води до възприятие на безотговорност в трафикантите. Незабавно стягане и повишение суровостта на наказванията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните ограничения ", безапелационен бе основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските управляващи, че тези хора ще бъдат открити и изправени пред закона, сподели от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му, служителите на реда, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са готови. Убитият служител на реда има 8-годишен опит, добави Демерджиев, като изрази съболезнования на фамилията и сътрудниците на Петър Бъчваров.

" Това е първото нахлуване против наши чиновници с огнестрелно оръжие досега. Имаше до момента нахлуване с хладно оръжие ", посочи Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че през нощта видеонаблюдението улавя единствено силуети. 

" Знае се накъде е тръгнала групата. Турските сътрудници са изпратили екипи, само че за малко са се разминали. Турската страна работи интензивно. Правят се огледи и от двете страни на границата. Имаме увещание, че ще ни бъде предоставена цялата информация ", сподели Иван Демерджиев. 

Той бе безапелационен, че няма причина за кадрови промени.

" Ако имаше неточност в метода и тактиката - да. Говорим за една извънредно гнусна демонстрация на един човек, който се надявам, че ще бъде изправен пред закона. Днес ще проведа диалог с турския вътрешен министър. А причинителят ще бъде съден в Турция ", заключи вътрешният министър. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР