Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира изявленията на шефа

...
Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира изявленията на шефа
Коментари Харесай

Цацаров за случая с бюрото за подслушване: Не ме вкарвайте в тази история

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли да разяснява изказванията на шефа на Националното бюро за надзор на СРС-та Бойко Рашков, който упрекна държавното обвиняване, че пропуща обстоятелства в тази ситуация с отнетия достъп на члена Георги Гатев.

Цацаров до момента не е давал изказване по случая, а през днешния ден се обърна към публицистите с репликата:

" Вижте, не ме вкарвайте в тази история. Всеки в тази страна е свободен да твърди, каквото желае. Това твърди господин Рашков, аз няма да влизам в разговор с него. Толкова ", съобщи Цацаров, който беше питан след срещата му с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за антикорупционния план на левицата.

ДАНС лиши позволява на зам.-шефа на бюрото по следствия Георги Гатев след искане на прокуратурата. Гатев апелира решението на организацията, само че тя го удостовери.Държавното обвиняване аргументира предлагането си за лишаване на позволява му със среща на Гатев с обвинен магистрат в заведение, след която магистратът подал заявление да бъде тествано дали е подслушван нелегално. Той обаче не го написал самичък, а това станало на компютъра на административния секретар на институцията. По същия метод било направено и заявление от различен обвиняем магистрат.

Малко по-късно ръководителят на бюрото Бойко Рашков разгласи, че прокуратурата и ДАНС не са се интересували от обстоятелства и не са взели поради документи, която Рашков е желал да им даде.

" Има си органи, има си законова процедура, има си ДАНС, има си ДКСИ, има с изключение на всичко друго и Върховен административен съд ", съобщи още Цацаров, като преди този момент на журналистическия въпрос по какъв начин ще разяснява думите на Рашков той няколко пъти съобщи: " Кой е споделил, че би трябвало да ги разясня? "

След това основният прокурор съобщи: " За изясненост ще допълня едно изречение. Наблюдаващият прокурор не просто е предложил лишаване или разглеждане на въпроса предвид на това дали ДАНС да упражни своето пълномощие. Пропуснато е нещо друго. Преди това наблюдаващият прокурор е отказал да образува наказателно произвеждане против съответния член на бюрото, тъй като е счел, че закононарушение по реда на Наказателния кодекс няма. Това, несъмнено, ще бъде тълкувано друго от другите медии във връзка с обективността на прокуратурата ", приключи основният прокурор.

В известието на държавното обвиняване, от което се разбра за настояването за лишаване на допуск на Гатев, на процедура тази информация присъстваше. Там беше написано, че " на втори юни на ДАНС е предоставена спомагателна инспекция. След приключването й на 24 юли преписката е решена всъщност от прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) ".

Попитан какъв брой други случаи има, в които прокуратурата е предложила на ДАНС лишаване на конфиденциален достъп, Цацаров отвърна с въпрос: " А вие какъв брой си спомняте? ".

ДКСИ отхвърли жалбата на Гатев против отнетия му от ДАНС допуск до класифицирана информация и по този начин казусът ще стигне до Върховния административен съд (ВАС).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР