Главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед, с която забранява

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед, с която забранява
Коментари Харесай

Цацаров забранил на прокурорите да съдействат на Бюрото за контрол на СРС-та

Главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед, с която не разрешава на прокурорите да спомагат на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, като му дават поискани документи, свързани с подслушвания.

Това разгласи шефът на бюрото Бойко Рашков в четвъртък пред Нова телевизия, който е в спор с Цацаров, откогато държавното обвиняване инициира отнемането на секретния достъп на заместника му Георги Гатев, направено с решение на ДАНС.

" С тази заповед Цацаров не разрешава на своите подчинени прокурори на националното бюро да се дават: документите, на които се основава настояването за потребление на СРС-тата, резултатите, получени в хода на използване на СРС-та, получените материални доказателствени средства ", описа Рашков.

По тази причина той е декларирал при чуването си в Народното събрание предходната седмица, че бюрото " оттук насетне няма да може да уведомява жителите със 100% увереност, че те са били подлагани на СРС-та ".

" По отношение на три случая на нас ни се пречи да правим инспекция ", заяви Рашков, уточнявайки, че в един от тях проверяващите имали съмнения, че става въпрос за противодържавно закононарушение, което е било " екзотично, даже по тоталитарно време ".

" Сега действието, за което този човек се подозира, съвсем няма място в Наказателния кодекс. Този човек желае да знае дали против него са употребявани СРС-та. Вчера от него дойде трета молба. Ние сега нищо не можем да му отговорим и евентуално ще изпратя тези материали на основния прокурор, той да отговори, защото фактически става дума за нещо доста съществено. ДАНС също отхвърлят да дадат информацията ", добави шефът на Бюрото за надзор на СРС-тата.

Той описа и за друга притеснителна наклонност в прокуратурата, показвайки разпечатка от телефонен диалог, оповестена преди време в свързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски проправителствен уебсайт ПИК. Става дума за публикация, озаглавена " БОМБА В ПИК! Корнелия Нинова в скандални диалози с олигарха Красимир Георгиев – лидерката на Българска социалистическа партия прикривала аферата " Фронтиер " на Р.Овч. посредством напън на проверяващи (ШОКИРАЩИ ФАКСИМИЛЕТА) ".

Миналата година водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че като зам.-министър на стопанската система и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев през 2007 година от нея е желано, а тя е отказала, да се продаде " Булгартабак " за 100 милиона. Тя добави, че се е опълчила против Делян Пеевски, след което " той я размазал ".

В обявата, показана от Рашков в ефир, са поместени разпечатки от няколко диалога на предприемача Красимир Георгиев, като се прецизира само, че медията е ги е получила от неизвестен източник.

" Когато някой е подслушван, по-късно всичко се смъква на хартия. Дори до тези хартиени носители нямаме достъп. Но тези материални доказателства се изпращани някъде ", разяснява Рашков.

" Този материал, който се е появил в медиите, е бил в делото на прокуратурата. Точно по този случай сме правили инспекция и две от нашите констатации за непозволено подслушване на магистрат са по този случай ", добави той, наблягайки, че бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушавания на основния прокурор, от които по 19 ние няма знак, че някой е взел отношение.

Рашков напомни и случая със опасността на към този момент някогашния народен представител от ГЕРБ към водещия на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, като направи паралел с актуалното му състояние начало на Бюрото за надзор на СРС-тата.

" Г-н Николаев, знаете ли какво е общото сред ръководителя на бюрото за надзор на специфичните разследващи средства и водещия на вашето предаване? Общото е това, че имат еднакъв политически кадровик – той се намира в Народното събрание. При вас идват и споделят – " Столът до вас е празен ", а на мен ми споделят – " Имате мандат още една година ", заключи Бойко Рашков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР