Главният прокурор покани на публичен дебат за съдебната реформа правосъдният

...
Главният прокурор покани на публичен дебат за съдебната реформа правосъдният
Коментари Харесай

Гешев повика на дебат Христо Иванов и секретарката му: Искат да освободят 3 млрд. лева на бандити

Главният прокурор предложения на обществен спор за правосъдната промяна правосъдният министър и водача на Демократична България Христо Иванов. Той се зарече да има изпрати писмени предложения още на следващия ден.

„ Публично пред медиите и жителите да чуем причините и хората да си изяснят къде е истината. Ще дойда самичък, в случай че се птесняват да съм със заместници. Аз ще ги поканя те да изберат дали в Народно събрание, Министерски съвет, където преценяват ”, сподели Иван Гешев пред публицисти в Народното събрание преди днешното съвещание на правната комисията.

„ Хората ще платят за тези опити. И двамата очевидно са в оносвата на този законопроект, обикалят всички медии. Не се тормозят за спор. Надявам се, че Христо Иванов ще е в правна комисия, с цел да чуя неговите агрументи, тъй като предишното лято ”.

Гешев съобщи, че на следващия ден се срещне на следващия ден с европейският основен прокурор Лаура Кьовеши.

„ Нямам от какво да се тормозя. Притесняваме единствено едно – непрекъснатото нарушение на правилото на господство на закона и правилото на разделянето на управляващите от българските политици. Не виждам допирна точка сред българската и европейската прокуратура ”, сподели основният прокурор Иван Гешев

Той изрази вяра някой /Петков/ да прочете пълномощията на европейската прокуратура преди да разяснява.

„ Ясно е, че Европейската прокуратура е нова конструкция. Цяла Европа чака положителни резултати. Българската прокуратура ще поддържа нашите прокурори, които са европейски делегирани такива ”

Той разяснява и орязването на бюджета на правосъдната власт с 20 млн., които бяха преразпределени за сметка на Българската академия на науките (БАН). „ Българска академия на науките заслужават не 20, а 200 млн. повече ”, посочи Гешев. Той комрнтира и концепцията за закриване на профилираните съдилища и профилираните прокуратури у нас.

„ Имах чувството, че това е спешен пиар, който да отклони вниманието от икономическата и здравната рецесия, видяхме по какъв начин хора се бият за олио. Видяхте публичните настройки – 4% от хората се интересуват от така наречен правосъдна промяна съгласно едно  социологическо изследване. Отначало това беше моето съмнение. Това, което се предлага като правосъдна промяна за закриването на профилираните структури, е юридическа злополука ”.

Комисията ще прегледа препоръчаните промени в Закона за правосъдната власт. Гешев съобщи, че идва на място, с цел да благодари на сътрудниците си от профилираните структури и за следващ път се опълчи на закриването им.

Според него това ще „ катастрофира ” делата против олигарсите в България и ще докара до безпорядък в наказателното правосъдие.

„ Ще катастрофират всички каузи против всички тези, които вие наричате олигарси, ще се задълбочат всички проблеми, които са почнали, взрив на престъпността, най-вероятно ще се освободят тези 3 милиарда лв., замразени от Антикорупционната комисия. Всичките старания на сътрудниците ще остане безрезултатна ”, предвижда основният прокурор. А законопроектът за закриването на профилираните съдилища и прокуратури той дефинира като „ юридическо недоносче ”.

Според Гешев, тези структури имат големи интернационалните самопризнания.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР