Главният прокурор поиска закриването на фондация, незаконно финансирала партия ДОСТ.

...
Главният прокурор поиска закриването на фондация, незаконно финансирала партия ДОСТ.
Коментари Харесай

Прокуратурата се захвана с фондация заради връзки с ДОСТ

Главният прокурор изиска закриването на фондация, нелегално финансирала партия ДОСТ. От политическата групировка на Лютви Местан обаче изрично отхвърлят да имат връзка с фондацията.

Сдружение „ Асоциация Бату платформ” е записано в Кърджали. На адреса обаче никой не е чувал за тях, офис на организацията няма. Адресът въпреки всичко е дал съображение на Окръжния съд в Кърджали да записва асоциацията, чиято активност от Главна прокуратура дефинираха като противоконституционна. От държавното обвиняване упорстват Окръжният съд в Кърджали да приключи регистрацията.

По данни на прокуратурата, асоциацията е получавала пари от Турция, с които са били закупувани храни, които по време на предизборната акция през март са раздавани в 15 града за мотивация на български жители с мюсюлманско изповедание да гласоподават за политическа партия ДОСТ.

Две седмици след медийните сигнали, обвиняването е открило, сумата е на въпросната фондация и е получена от турска банка. В платежното разпореждане няма данни за изпращача, твърди прокуратурата. „ Категорично се касае за група, която си е сложила за цел осъществяване на търговия и пазаруване и пласиране на гласове”, съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Вече са разпитани над 30 души и скоро ще се издигнат обвинявания, допълниха от прокуратурата.

Кой стои зад фондацията

Председател на сдружението е районният мюфтия на Хасково Басри Емин Ефенди. Той отхвърли да се срещне с екипа ни, само че съобщи по телефона, че си е подал оставката преди месеци.

Басри Ефенди сподели, че не може да разяснява финансирането на сдружението, тъй като по думите му с това бил акредитиран да се занимава различен член на управата на асоциацията, който живеел в Турция.

Бизнесът му в България, обаче, също се оказа регистриран в фиктивен кърджалийски офис.

Политическите реакции

От ДОСТ опровергаха изказванията на прокуратурата със известие до медиите. Според документи на партията, единствените храни, спрени от полицията в Кърджали по време на предизборната акция, са купени от различен снабдител.

От Движение за права и свободи припомниха по какъв начин още по време на предизборната акция алармирали, че ДОСТ работи по този метод. „ Тогава лица заемащи управителни позиции в способените органи ни отговаряха че ще вървят на отмора и тогава ще се занимават с въпроса, имам предвид Кърджали”, сподели Мустафа Карадайъ.

И военният министър Красимир Каракачанов означи, че още като народен представител е предупреждавал, че зад ДОСТ стои непознато финансиране: „ По принцип законът не разрешава финансиране от непознати страни и финансиране по сходен метод и партия се заличава, само че това взема решение Софийски градски съд”.

В Брюксел министър ръководителят Бойко Борисов подсети, че прокуратурата е самостоятелен орган и отхвърли да разяснява нейните дейности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР