Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи в понеделник, че

...
Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи в понеделник, че
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу щатски закон за абортите

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд заяви в понеделник, че министерството на правораздаването е подало правосъден иск, оспорващ  закон на щата Айдахо, който би трябвало да влезе в действие идващия месец и криминализира провеждането на аборт във всички случаи с няколко доста дребни изключения.

Според Гарланд законъта на Айдахо нарушава федералния Emergency Medical Treatment and Labor Act (EMTALA), който постановява, че лечебни заведения, получаващи финансиране по Medicare, са задължени да обезпечат здравна помощ само че идващите в незабавните им отделения пациенти, нуждаещи се от спешна помощ.

Тази здравна помощ, съгласно Гарланд и желае на министерството, може да се наложи да включва аборт.

“Искът цели да трансформира в невалидно щатското престъпно ограничаване за обезпечаването на аборти, както е приложено и към дами, които имат здравна неотложност – сподели Гарланд на конференция в министерството – Както е конкретизирано в нашата тъжба, законът на Айдахо ще трансформира в престъпно нарушаване за докторите да обезпечат неотложната здравна процедура, изисквана от федералния закон.”

Гарланд акцентира, че въпреки и законът да планува изключение при положение, че е нужно “да се предотврати гибелта на бременната жена”, той не планува такова за случая, в който под опасност е здравето на бременната.

Главният прокурор употребява конференцията да насочи предизвестие и към други щати, които вкарват сходни ограничавания в репродуктивните здравни грижи, че може по сходен метод да изпаднат в нарушаване на федералния закон след свалянето от Върховния съд на прецедента Roe v Wade, който гарантираше правото на аборт.

“Ще използваме всички принадлежности,за да осигурим на бременните дами нужните незабавни медицински грижи, на които имат право съгласно федералния закон” – безапелационен бе Гарланд.

Искът има за цел законът на Айдахо да бъде разгласен за недействителен по силата на конституционното уговорка за господство на федералните закони над щатските, тъй като е неприемлив от федералния закон поради спора си с EMTALA.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР