Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд одобри първото прехвърляне на

...
Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд одобри първото прехвърляне на
Коментари Харесай

САЩ пращат в Украйна активи на руския олигарх Малофеев

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд утвърди първото прекачване на замразени съветски активи към Украйна, съобщи Ройтерс.

Новината заяви самият Гарланд.

„ Този трансфер няма да бъде финален “, даде обещание той.

Главният прокурор обаче отхвърли да назове сумата.

Активите принадлежат на добре познатия в България съветски олигарх Константин Малофеев.

През 2022 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна Малофеев в нарушение на глобите против Русия. Според ведомството той финансирал руснаци, насърчаващи сепаратизма в Крим.

Пак тогава Гарланд разгласи конфискацията на милиони долари от сметка в американска финансова институция, свързани с нарушаването на глобите от страна на съветския олигарх.
Кой е Константин Малофеев
Името на Константин Малофеев стана известно у нас през 2019 година Тогава българските прокурори оповестиха, че някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Николай Малинов е шпионирал за представлявани от олигарха организации за пренасочване на ориентацията на България от прозападна към проруска. Конкретно Малофеев бе упоменат по отношение на придобиването на активи на Цветан Василев и по отношение на преодоляване на български медии, заяви тогава Радио „ Свободна Европа “.

Малофеев се впуска в бизнеса през 90-те година на ХХ век. Изстрелва се нагоре през 2003 година, когато стартира работа в „ МДМ банк “. Според в. „ Ведомости “ през същата година той влиза в ръководството на 11 съветски енергийни компании.

Участва в ръководството и на две огромни телекомуникационни компании – „ Связинвест “ и „ Ростелеком “. Създава и известния прокремълски ефирен канал „ Царград “.

През 2006 година се захваща и с православието под крилото на Кремъл. Негови сътрудници са редица видни фигури на сепаратисткото придвижване в Украйна. Сред тях е Игор Стрелков, считан за индивида, „ дръпнал спусъка “ в Донбас през 2014 година

Константин Малофеев е глобен от Съединени американски щати и Европейски Съюз и няма право да стъпва на тяхна територия. Замразени са и активите му там.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР