Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то

...
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно заседание искане за събаряне на имунитета на депутат и някогашен министър-председател Б.Б. по предложение на Софийската градска прокуратура, оповестяват от държавното обвиняване.

В предлагането на наблюдаващия прокурор от СГП се показва, че по делото е належащо да бъдат осъществени дейности по следствието, в това число и привличане в качеството на обвинен, които са с темперамент да обиден правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 година Б.Б. е разгласен за депутат и след полагане на клетва на 12.04.2023 година се явява лице с имунитет.

Съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 136, ал.3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателно гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Б.Б.

 

На 30 май Софийската градска прокуратура предложи на основния прокурор да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против Борисов.

Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане, известно в медиите като „ Барселонагейт “, по което са събрани доказателства по смисъла на член 219 Наказателно-процесуален кодекс за осъществено закононарушение по член 253 Наказателен кодекс от народния представител (пране на пари).

 

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното произвеждане, може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица, добити вследствие на осъществено закононарушение, средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина, обявиха от СГП.

На 31 май Бойко Борисов сподели пред публицисти в Народното събрание, че няма да се откаже от депутатския си имунитет. 

Внесеното през днешния ден искане значи, че в този момент Борисов ще би трябвало да съобщи дали ще се откаже самичък от имунитета си. Ако не го направи, Народното събрание ще би трябвало да образува комисия по въпроса.

 

Предложението, което беше направено от Софийската градска прокуратура до основния прокурор, в този момент е подписано от Гешев е направено по отношение на досъдебно произвеждане, известно в медиите като " Барселонагейт ", по което са събрани доказателства за пране на пари.

 

" От доказателствата, събрани в хода на досъдебното произвеждане, може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица, добити вследствие на осъществено закононарушение, средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина ", се съобщаваше в късото известие на прокуратурата преди няколко дни.

 

Миналата седмица Борисов беше извикан на разпит по случая, след който юристът му Менко Менков разгласи, че вероятността той да стане обвинен е нулева. Преди няколко дни по проблема бяха разпитвани предприемачът Валентин Златев и някогашната манекенка Ивайла Бакалова.

" Барселонагейт "

 

" Барселонагейт " е следствие за къща в Барселона, в което се ревизира скица за пране на пари, свързвано с някогашния министър председател Бойко Борисов. По случая е забъркано и името на някогашния български модел Борислава Йовчева, за която има съмнения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете. През 2018 година каталунското издание " Периодико " заяви, че локалните управляващи ревизират дали точно тя е обвързвана с Борисов.

 

" Барселонагейт " беше упоменат от основния прокурор Иван Гешев, когато той скъса оставката си преди две седмици. Тогава той съобщи, че наблюдаващият прокурор по случая бил получил обръщение през няколко души от началника на националното разследване Борислав Сарафов да приключи случая, а в действителност " развиването на делото щяло да завърши до края на тази година ".

 

По-късно Сарафов даде образец с " Барселонагейт ", че точно по този начин се вземат решение основни проблеми в прокуратурата. " Той през днешния ден самичък призна, че държи делото " Барселонагейт " на трупчета, както вие се изразявате, с цел да може да извива ръцете на политиците ", сподели на 15 май Сарафов.

Малко по-късно от прокуратурата оповестиха, че делото не било на " трупчета " и към момента продължавали да се превеждат " голям брой документи " от испански и други езици.

 

Очаквайте подробности 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР