Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в откриването

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в откриването
Коментари Харесай

Гешев на форум на главните прокурори в Хага

Главният прокурор на Република България Иван Гешев взе участие в откриването на Форума на основните прокурори на Европейския съюз с сътрудниците им от Средиземноморския район в гр. Хага, Кралство Нидерландия. Междуинституционалната група за съдействие по наказателни въпроси – EUROMed е основана през март 2017 година под патронажа на основния прокурор на Испания.

Основен приоритет на групата е усилване на сътрудническо сред страните членки на Европейски Съюз и южните партньорски страни /Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Ливан, Палестина и Тунис/ по линия на противопоставяне на тероризма, трансграничната проведена престъпност, трафика на хора и секване на потока на нелегално добити активи.

Тазгодишният конгрес в Хага се провежда от Евроджъст, като присъединяване в него взимат основни прокурори на страните членки на Европейски Съюз, Държавата Израел, Египет, Тунис, Йордания, Мароко и други, представители на Европейската комисия, Европейска правосъдна мрежа по наказателни каузи, Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността, Служба на Организация на обединените нации за битка с тероризма, Консултативния съвет на европейските прокурори към Съвета на Европа и Международната асоциация на прокурорите.

Фокус на полемиката в границите на двудневния конгрес на високо ниво е нуждата от усъвършенстване на трансграничното съдействие в Средиземноморския район по линия на противодействието на трафика на хора, незаконната миграция, контрабандата на оръжия и опиати, прането на пари, стопански и екологични закононарушения.

Предстои и разискването и приемане на нов План за деяние за битка с закононарушения с интернационален темперамент, ориентиран към по-бързия продан на информация сред прокурорските институции и повишение успеваемостта на взаимните следствия за гарантиране на стабилността и сигурността в района.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР