Главният прокурор Иван Гешевсезира Конституционния съдза промените вЗакона за съдебната

...
Главният прокурор Иван Гешевсезира Конституционния съдза промените вЗакона за съдебната
Коментари Харесай

Гешев сезира КС за механизма за разследване на главния прокурор и избора на ВСС

Главният прокурор Иван Гешевсезира Конституционния съдза измененията вЗакона за правосъдната власт, с които бе въведен механизъм за следствието на обвинител №1, оповестиха от прокуратурата.

Искането е за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), свързани с отводите за формиране на досъдебни производства, механизма за без значение следствие на основния прокурор и избора на членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), прибавят от държавното обвиняване.

Промените в Закона за правосъдната властбяха признати единомислещо в края на май с 210 гласа " за " от Народното събрание.

Въвеждането на правосъден надзор за огромна част от отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде самостоятелен съдия и да обезпечи тъждество на страните и състезателност в правосъдния развой. Това ще докара и до неприемливо накърняване на пълномощието на прокурора суверенно и без значение да реши дали да образува или да откаже започване на следствие. Съдът ще навлезе във функционалности на прокурора и ще засегне опцията му да вземе решението си по вътрешно разбиране, а в една правова страна е неприемливо държавен орган да изземва пълномощия на различен.

С въвеждането на правосъден надзор във връзка с отводите от формиране на досъдебно произвеждане единствено за избрана категория закононарушения, а не във връзка с всички, се нарушава и главният парламентарен принцип за тъждество на жителите пред закона.

Разпоредбите на Наказателно-процесуален кодекс, с които се вкарва механизъм за без значение следствие на основния прокурор, не са съобразени със мненията и рекомендациите на Венецианската комисия, с съществени правила на Конституцията и с практиката на Конституционен съд, който към този момент два пъти се е произнасял по отношение на отговорността на основния прокурор с решение № 11 от 23.07.2020г. на Конституционен съд по к.д.№15 от 2019 година и с решение № 7 от 11.05.2021 година по к. д. №4/2021 година

Съгласно тези решения без експлицитна смяна в главния закон е невероятно да се сътвори държавен орган, който да е част от прокуратурата и в същото време да е изключен от общия ред за надзор в нейната система. Към момента според настоящото законодателство няма спънка против основния прокурор да се организира без значение следствие.

С промените в Наказателно-процесуален кодекс е очакван ред, друг от общия, за започване на следствие против основния прокурор, който го слага в по-неблагоприятно състояние от всички останали жители – задоволителен е единствено легален мотив, само че не и задоволително данни за осъществено закононарушение. Създават се ограничавания въз основата на публичното му състояние, а в конституцията категорично е посочено, че не се позволяват „ никакви ограничавания “ на правата на жителите.

В настояването до Конституционен съд се показва, че е неприемливо да се основава специфична наказателнопроцесуална уредба, която да работи единствено по отношение на съответно лице.

В Наказателно-процесуален кодекс (чл. 411б, алинея 5) се вкарва неуместният принцип, че разпореждане за отвод да се образува досъдебно произвеждане против основния прокурор, доказано от съда, не е спънка за формиране на такова произвеждане при съществуване на нови условия. В една правова страна сходно неуважение на стабилността на правосъдното решение е неприемливо и изцяло обезсмисля правосъдния надзор, се показва в настояването до Конституционния съд.

Прави усещане, че „ самостоятелният прокурор по следствието “ няма да разполага със независим и самостоятелен проверяващ уред, а проверяващите служители на реда и митнически инспектори ще се дефинират надлежно по преценка на министрите на вътрешните работи и на финансите.

Разследващият основния прокурор арбитър ще бъде избиран по разпоредбите за инцидентен асортимент всред избрана категория магистрати, само че проверяващите органи ще се дефинират от съответните министри - органи на изпълнителната власт, които са под политически надзор. Така се основава опция за директна интервенция на изпълнителната власт в следствието против основния прокурор. При това той може да бъде разследван от органи на изпълнителната власт, за разлика от всички останали магистрати, които според Наказателно-процесуален кодекс се проверяват от следователи. На процедура по този метод се основава система от органи с белези на извънредност, пренебрегва се и правилото за инцидентния асортимент при систематизиране на делата и преписките.

С промените в Закона за правосъдната власт се вкарва друг ред за избор и за освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и на основния прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет - за тях с болшинство от 17 гласа, а за основния прокурор - с 13 гласа. Такава неравнопоставеност е неприемлива за всяка правова страна. Конституцията повелява вземането на кадрови решения и за тримата висши представители на правосъдната власт да се прави с квалифицирано болшинство като израз и гаранция за съблюдаване на правилото на правната сигурност в страната.

На Конституцията опонират и промените в преходните и заключителни разпореждания на Закон за съдебната власт, които засягат избора на членовете на Висшия правосъден съвет от професионалната квота. На процедура с тях се анулират взети в сходство със закона решения на общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите в интервала 4 юни - 9 юли 2022 година, както и влезнали в действие решения на 5-членни смесени сформира на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд по отношение на извършените избори. По този метод законодателната власт изземва управнически функционалности на правосъдната власт, нарушава разделянето на управляващите и се намесва в самостоятелната правосъдна власт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР