Главният прокурор Иван Гешев ще участва в изслушване в Европейския

...
Главният прокурор Иван Гешев ще участва в изслушване в Европейския
Коментари Харесай

Комисията LIBE на Европейския парламент ще изслуша Иван Гешев на 27 януари

Главният прокурор Иван Гешев ще взе участие в чуване в Европейския парламент, проведено на 27 януари от мониторинговата група към LIBE - Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Това съобщи евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за народна власт. От пресцентъра на основния прокурор са удостоверили след изявлението ѝ пред БНР, че за 26 и 27 януари е планувано публично посещаване на Иван Гешев в Европейския парламент. 

По предварителна информация – в залата би трябвало да участват още министър-председателят Кирил Петков, министърът на правораздаването Надежда Йорданова и министърът на културата

" Изслушването ще даде на новото българско държавно управление и на основния прокурор възможност да изложат проектите си по какъв начин да се излезе от рецесията, в която ГЕРБ вкара България, обвързвана с върховенството на закона. Изслушването е значимо, тъй като Европейската комисия обвързва финансирането на страните членки със спазването на върховенството на закона ", сподели Йончева пред националното радио.

„ Решихме в групата не просто да дадем опция на поканените да изложат авансово готови позиции, а да отговорят на уточняващи в придвижване въпроси - до каква степен правосъдната промяна ще бъде съобразена с рекомендациите на Венецианската комисия, дали промяната няма да се лимитира единствено с лични промени, каква е отговорността на основния прокурор, по какъв начин се противодейства на корупцията по високите етажи на властта ", добави още тя.

Мониторинговата група към LIBE се състои от 14 души – по двама от всяка политическа група в Екологичен потенциал. Заседанието ще бъде при закрити врата на 27 януари. От Министерски съвет не са удостоверили присъединяване си в чуването.

Очаква се ръководещите да показват своите проекти за промяна в правосъдната система, за въвеждане на отчетност на основния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефикасна битка с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната независимост и предотвратяването на така наречен SLAPP каузи против публицисти и цивилен деятели, които са форма на правосъден тормоз.

Възможно е европейските депутати да упорстват да получат спомагателна информация за следствията по фотосите с кюлчетата злато и банкнотите в евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се насочат закани против предприемач и политически конкурент, и други Случаят „ Барселонагейт ” да вземем за пример не е завършен, сподели Елена Йончева по-рано през седмицата.

Властта към този момент стартира първите стъпки в правосъдната промяна – ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров подаде оставка, която влиза в действие от 1 март, а в този момент следва антикорупционната комисия да се раздели на две елементи.

Отделно правосъдният министър Надежда Йорданова изготвя сигнали против Гешев, които съгласно нея са „ задоволителен мотив “ за предварителното му освобождение. За тях още няма обществени данни, тъй като са „ предмет на класифицирана информация “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР