Главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза

...
Главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза
Коментари Харесай

Гешев предупреди за опасност от конституционна криза

Главният прокурор Иван Гешев предизвести за заплаха от конституционна рецесия поради непопълнения състав на идващия Висш правосъден съвет, чийто мандат би трябвало да стартира на 3 октомври, съобщи БНР. Това стана откакто единомислещо членовете на Прокурорската гилдия взеха решение на 9 ноември да проведат избор за нов шеф на Националното разследване.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет разисква на следващия ден избора на нов началник на Националната следствена работа

На 9 ноември ще бъде изборът на шеф на Националната следствена работа, реши Прокурорската гилдия на  Висш съдебен съвет. Петгодишният мандат на настоящия шеф - Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по следствието, изтича на 18 декември тази година.

След гласуването основният прокурор Иван Гешев изрази опасенията си от конституционна рецесия след 3 октомври, когато изтича мандатът на настоящия Висш правосъден съвет, а съставът на идващия е непопълнен, тъй като последният парламент не избра своите 11 представители в него.

Припомняме, членове на новия Висш правосъден съвет избраха в директен избор единствено съдии, прокурори и следователи. Ясни са имената на петимата представители на Прокурорската гилдия и шестима на Съдийската. Членове на правосъдния кадрови орган по право са още основният прокурор, който е част от Прокурорската гилдия, и ръководителите на двете висши съдилища (ВАС и ВКС), които са част от Съдийската.

47-ото Народно заседание въобще не откри процедура за своята 11-членна квота и по този начин идващият състав на Висш съдебен съвет на този стадий е единствено 14-членен.

При нужни 8 гласа за избор на следовател номер едно, като определеният автоматизирано става и заместител на основния прокурор, към датата 3 октомври колегията ще е от 6 членове.

Главният прокурор изясни обстановката, като се пошегува: " Както се пошегува един сътрудник: " Г-н основен прокурор, в случай че решите да си подадете оставката, да няма кой да я одобри. Което би било  смешно. Това в границите на шегата, само че изобщо не са смешни нещата. Искрено се надявам, че българската правосъдната власт ще остане, може би, единствената постоянна власт в страната ни и ще продължи да подсигурява правата на българските жители ".

" Директорът на Националната следствена работа се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската гилдия може да не разполага с нужния брой членове, с цел да реализира законовите си пълномощия. Искрено се надявам, че ще проведем незабавен избор на шеф на Националната следствена работа и че Висшият правосъден съвет, който и да е той, ще може да упражнява пълномощията си в цялостен размер ", добави Иван Гешев.

Следващият вторник Конституционният съд би трябвало да каже може ли Съдебният инспекторат, който от 2 години работи над мандата си, тъй като 4 Народни събрания не съумяха да изберат нови инспектори, може да продължи да действа.

Конституционен съд се произнася за мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет на 27 септември

Решението се чака с вяра, че ще даде отговор и на въпроса за бъдещето на Висш съдебен съвет след 3 октомври - дали настоящ остава остарелият или би трябвало да встъпят единствено определените от магистратите плюс тримата огромни в правосъдната система:

" Искрено се надявам, че освен това решение, а и изобщо обстановката ще е такава, че няма да възникне, с изключение на икономическа рецесия, и обществена сигурно, политическа сигурно, и конституционна рецесия. Когато възникне такава рецесия в най-малко два органа, регламентирани в Конституцията, ще е и конституционна рецесия. А част от тази конституционна рецесия би била невъзможността Висшият правосъден съвет да упражни пълномощията си ", предизвести основният прокурор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР