Главният прокурор Иван Гешев получи Голямата национална награда за магистрати

...
Главният прокурор Иван Гешев получи Голямата национална награда за магистрати
Коментари Харесай

Иван Гешев е удостоен с голямата награда за магистрати в памет на Джовани Фалконе

Главният прокурор Иван Гешев получи Голямата национална премия за магистрати в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе „ Страхливият умира все ден, смелият - единствено един път “, оповестява lex.bg.

Мотивите за оценката са позицията му срещу предлагането за промени в Закона за надзор над наркотичните субстанции и прекурсорите за узаконяване на преработката на промишлен коноп в България, като и предложенията на прокуратурата за промени на Наказателен кодекс с които да бъде позволено отнемането на колите на всички водачи, за които бъде потвърдено, че са карали 1,2 промила алкохол или след приложимост на опиати. Сред другите претекстове за награждаването на Иван Гешев са “ битката му против битовата престъпност и реализирането на предварителна защита измежду младежите “.

„ Искам да благодаря за високата чест и премията. Възприемам я като премия за всички прокурори и следователи, с които работим тези 3 години, откогато аз съм основен прокурор. Въпреки невиждания политическия напън, те продължиха да работят и да има резултати – 95% неоправдателни присъди на годишна база. Това е резултат, неповторим в европейски мащаб “, сподели Иван Гешев.

И добави, че премията е и за цялата правоохранителна общественост – чиновници на Министерство на вътрешните работи, на митниците, магистрати. „ Работата ни е обща. Без всяка от институциите, които имат отговорности съгласно Конституцията, няма да реализираме резултата, който жителите чакат “, сподели Гешев.

Той приказва за срещите си из страната и през вчерашния ден с родители на деца, починали при пътнотранспортни катастрофи, и сподели, че вижда, че хората в някаква степен са обезверени. „ Дължим им повече сигурност. Има ограничения, които страната дължи на своите жители. Ние сме една топяща се нация демографски и все пак се убиваме по улиците “, съобщи основният прокурор.

Иван Гешев получава премията „ Джовани Фалконе “ за трети път. Първите два пъти през 2017 година и 2019 година за „ действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, корупцията, тероризма, проституцията, детската порнография и други, и поддръжката на дела в интерес на обществото за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство “.

Днес бяха наградени и зам.-главният прокурор Красимира Филипова, Софийската градска прокуратура за взаимна акция с американската организация за опиатите, при която е хваната дрога в пощенски колета, Окръжната прокуратура – Видин за работата ѝ по каузи против разпространяването на опиати и постигането на неоправдателни присъди, прокурорът от Софийската градска прокуратура Христина Христова, районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, районният прокурор на Варна Невена Илиева, Галин Байчев от РП-Монтана, полк. Явор Бояджиев от Военно-окръжната прокуратура в София, Иван Станев от СГП и Валентина Дачевска от ОП-Варна.

На церемонията бяха присъдени и две интернационалните награди. За битката им против наркомафията и наркотероризма и присъединяване им в интервенции, при които са хванати тонове дрога на стойност милиарди евро, бяха отличени министърът на правораздаването на Белгия Винсент Ван Кикенборен и федералният прокурор на Белгия Фредерих Ван Льо. Наградите бяха получени от първия секретар на посолството на Белгия в България господин Жереми Кирийон.

Конкурсът в памет на Джовани Фалконе е основан през 2009 година от община Благоевград, по концепция на Общинскиия съвет по наркотични субстанции, със съдействието на посолството на Италия в България. Той е подсилен от проф. Мария Фалконе и фондация „ Джовани Фалконе “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР