Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за

...
Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за
Коментари Харесай

Гешев иска от Лаура Кьовеши повече от двама европейски прокурори

Главният прокурор Иван Гешев изрази поддръжката на българската прокуратура за " разширение на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока следствие на трансгранична престъпност, пране на пари и проведена престъпност, когато заплашват ползите на Европейския съюз ".

Това оповестиха от прокуратурата след извършена видеоконферентна среща с европейския прокурор Лаура Кьовеши.

" След първичните промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс се приготвят промени в Закона за правосъдната власт и спомагателни такива в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им подготвеност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този развой, в границите на компетентността й ", акцентира в диалога Гешев.

По време на срещата се разиска нужният брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител № 1 показа опасенията си, че в началото премисляният вид за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в България е непълен. Той съобщи, че ще окаже цялостно подпомагане за осъществяването на отговорностите им.

На въпрос от страна на Кьовеши за застраховане на следствието на делата от компетентността на Европейската прокуратура, основният прокурор посочи, че решение ще вземе законодателят, само че най-удачен е разновидността следствието да се организира от профилирани в региона на закононарушенията против финансовите ползи на Европейски Съюз органи, по модела на следствието на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Гешев изрази поддръжката си за напъните Лаура Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и обезпечаването на нужния й финансов запас.

Срещата е по искане на Кьовеши, а в нея участваха и зам.главните прокурори госпожа Красимира Филипова, госпожа Пламена Цветанова, която дава отговор за новосформираното направление във ВКП с предмет противопоставяне на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимоотношение с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел " Международен " във ВКП - господин Цветомир Йосифов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР