Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева участват

...
Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева участват
Коментари Харесай

Иван Гешев участва в 16-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева вземат участие в 16-ата среща на Консултативния конгрес на основните прокурори и ръководители на прокурорски служби на страните членки на ЕС в Хага, оповестиха от държавното обвиняване.



Програмата на срещата е фокусирана върху наказателноправните последствия за европейските страни от военния спор в Украйна. Обърнато бе внимание и на предлагането на Европейската комисия за изменение на Регламента за действие на Евроюст за да бъдат въведени нужните разпореждания, позволяващи изчерпателен разбор и запазване на събрани доказателства за военни закононарушения, осъществени по отношение на военния спор в Украйна.

Главните прокурори се сплотиха за това, че като част от европейското семейство всяка страна член на Европейски Съюз следва да поставя старания за гарантиране сигурността на обществото и стабилността на националната си правна система в духа на демократичните полезности и отстояването на върховенството на закона.

Тазгодишната среща на Консултативния конгрес бе под председателството на Оливие Кристен, началник на отдела по наказателни въпроси и помилвания на Франция, и на Игор Стриж, основен прокурор на Чешката република.

Той откри срещата с приветствено слово, в което акцентира, че определената тематика е от изключителна значимост както в европейски, по този начин и в интернационален проект, тъй като слага под риск от съществено нарушение правовия ред, главните човешки права и хуманността, присъща за демократичните страни.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи готовността на българската прокуратура за интензивно съдействие с европейските й сътрудници в техните дейности по отношение на настоящата интернационална конюнктура и произлизащите от нея провокации пред правораздавателните органи.

Оливие Кристен акцентира нуждата от съдействие на магистратите като основен детайл за отбрана ползите на европейските жители. Той насочи апел към своите сътрудници за иницииране на повече следствия на военни закононарушения и съгласуваност с партньорските правосъдни институции в Европа. Отчетен бе и приносът на Евроюст за реализирането на ефикасни следствия, разбор и запазване на доказателства, произлизащи от водените национални следствия.

Еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс насочи видеообръщение към основните прокурори, в което благодари на европейските страни за образуването на взаимни екипи за следствие на закононарушения в Украйна, взаимно с Европейската комисия и Международния углавен съд. Той съобщи и готовността на Европейската комисия за обезпечаване на изчезналите начини за застраховане на самодейностите на националните и европейски органи, целящи поддръжка на украинската страна при даването на солидни доказателства в съда.

Президентът на Евроюст Ладислав Хамран изрази готовността на ръководената от него конструкция да подкрепя европейските и асоциираните страни благодарение на построената база данни с доказателства, изпращани от съответните национални проверяващи и правосъдни органи, с цел да може в дълбочина да се изследват всички условия и да се направи обосновано умозаключение по отношение на същността на закононарушението и неговия причинител.

В срещата на Консултативния конгрес взе участие и основният прокурор на Украйна Андрий Костин, който благодари на своите сътрудници за отдадеността в подкрепяне на украинската прокуратура. Господин Костин акцентира, че техните дейности са ориентирани към установяването на правдивост и човечност. Той показа отчет за това, че размерът от подадени сигнали за закононарушения, свързани с войната, е голям. Ролята на страните в Европа е от голяма важност при осъществяването на задълбочени следствия, образуването на взаимни екипи и построяването на постоянна координационна система сред националните правосъдни органи за потребностите на обмена на опит и положителни практики.

От Чешка страна насочиха полемиката към методите за подкрепяне на интернационалните следствия и към това какви действия да предприеме Евроюст, с цел да подкрепи страните членки на Европейски Съюз при следствие на трансгранична престъпност и киберпрестъпления, свързани с войната в Украйна, както и ограничение и конфискация на противозаконните финансови активи.

В подтекста на високо развитите телекомуникационни и софтуерни благоприятни условия за разпространяване на информация е налице сериозен риск от повишение на киберпрестъпленията, целящи разпространяване на подправени вести по отношение на войната в Украйна и пропагандиране на хрумвания, противоречащи на европейските правила и полезности.

Главните прокурори споделиха своя на практика опит, възгледи и провокации пред техните прокуратури по отношение на актуалните ограничаващи ограничения на Европейски Съюз против физически лица и компании от Русия и Беларус.

В рамките на събитието основният прокурор Иван Гешев разиска със своите сътрудници - основните прокурори на страните членки на Европейски Съюз и Украйна, идната конференция " STOP HATE SPEECH ", проведена от Прокуратурата на Република България взаимно с Европейската еврейска асоциация, която ще се организира при започване на месец декември.

В рамките на конференцията ще бъдат разисквани закононарушенията от ненавист и по дискриминационни аргументи. Събитието ще сътвори самобитна платформа основните прокурори дружно с религиозни общности и неправителствени организации да обсъдят опциите за отбрана правата на жителите.

Консултативният конгрес на основните прокурори на страните от Европейски Съюз действа от 2010 година в границите на Евроюст - звеното за правосъдно съдействие на Европейския съюз, чиято цел е съгласуваност на следствията и наказателните преследвания и съдействие сред способените органи на страните членки във връзка с тежката трансгранична и/или проведена престъпност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР