Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена

...
Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена
Коментари Харесай

Гешев притеснен от продължаващия системен политически натиск върху прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева организираха видеоконферентен диалог с представители на Европейската комисия, виновни по хоризонталния механизъм за господство на закона по отношение на идния годишен отчет за страните-членки на Европейския съюз. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.
Ръководството на Прокуратурата на Република България изрази опасения от продължаването на систематичния политически напън върху институцията, който слага в риск върховенството на правото и ефикасната работа на самостоятелната правосъдна власт.
По време на срещата бяха разисквани следствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания углавен съд, основани по рекомендации в голям брой отчети на Европейската комисия.
Като един от рисковете за активността на прокуратурата бе посочено намаляването на бюджета на правосъдната власт за 2022 година, признато към края на февруари от Народното събрание, с което на процедура се нарушава конституционно обезпечената ѝ финансова самостоятелност и правилото за разделяне на управляващите.
В диалога с представителите на Европейската комисия бе маркирано, че в Народното събрание още не е разискван годишния отчет за активността на прокуратурата за 2020 година, а следва внасянето на отчета за 2021 година
Главният прокурор Иван Гешев акцентира готовността на прокуратурата за интензивно присъединяване в провеждането на всеобхватна промяна на правосъдната власт, която да отговори и на рекомендациите, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в изискванията на разговор сред обособените управляващи за гарантиране стабилността и успеваемостта на правосъдната система в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР