Главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд прехвърлянето на

...
Главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд прехвърлянето на
Коментари Харесай

Гешев атакува в КС отнемането на имоти на Бюрото за защита

Главният прокурор Иван Гешев нападна в Конституционния съд прехвърлянето на парцели на Бюрото за отбрана към Министерството на правораздаването. 

В настояването до магистратите се показва, че прехвърлянето на дълготрайните материални активи, употребени от Бюрото по отбрана при основния прокурор на Министерството на правосъдието противоречи на Конституцията и на правилото за разделението на управляващите.

Гешев показва, че съгласно редица решения на Конституционния съд Министерският съвет единствен има оперативни управнически функции по отношение на реда, по който се реализира разпореждането с държавно имущество и тези пълномощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт. С измененията в закона обаче Народното събрание на процедура е задължило Министерския съвет да отнеме парцели – от Прокуратурата и да ги даде на Министерство на правораздаването, като по този начин е нарушен правилото на разделяне на управляващите.

Гешев показва още, че недвижимите парцели, предоставени за прилагане на правосъдната власт, се ръководят от Пленума на Висшия правосъден съвет и предназначението им не може да се трансформира без единодушието на органите на правосъдната власт.

Главният прокурор отбелязва още, че след прекосяването на Бюрото по отбрана към Прокуратурата през 2014 година активите му доста са нарастнали като е построена материална база, напълно е сменено компютърното съоръжение и е изградено видеонаблюдение за спомагателна сигурността на предпазените лица. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР