Главният изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management Бил Акман

...
Главният изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management Бил Акман
Коментари Харесай

Най-голямата печалба в историята: Как $27 милиона станаха $2,6 милиарда

Главният изпълнителен шеф на Pershing Square Capital Management Бил Акман извлече многомилиардна облага, до момента в който коронавирусните страхове провалиха американските акции.

Хеджфонд милиардерът трансформира позиция на стойност 27 милиона $ в 2.6 милиарда $ посредством защитни залози за хеджиране. Това стана ясно от писмо до вложителите на управлявания от Акман фонд. Печалбата компенсира загубите другаде в портфейла на компанията и оказа помощ на обществения фонд на Акман да генерира 7.9% облага от началото на годината.

Pershing Square употребява финансови принадлежности за отбрана от дефолт на облигации с капиталови оценки и високодоходни дългови бумаги, с цел да осъществя голямата облага.

Тези активи обичайно нарастват с увеличението на коефициента на корпоративните просрочени отговорности. Тъй като ограниченията за битка с епидемията дадоха отрицателен резултат върху икономическата интензивност, рисковете при корпоративните облигации набъбнаха и вложителите започнаха да се опасяват от най-лошото.

Фондът беше в положение да купи позициите си в тези хеджиращи принадлежности " при съвсем най-ниски спредове в исторически проект " преди месец, тъй че рискът от загуба е " бил най-малък ", написа Акман.

Мениджърът Бил Акман освен направи залога във допустимо най-подходящия миг, само че имаше търпението да го изчака да се развие, наблюдавайки по какъв начин релативно дребният му
залог му носи облага в размер на 2.6 милиарда $. Той завърши залога си във допустимо най-хубавия миг на 23-ти март.

В изявление за New York Times, колумнистът и някогашен капиталов банкер, Уилям Коън назова ходът на Акман може би " най-хубавата единична договорка на всички времена ".

Акман изясни концепцията за залога си в скорошен подкаст. " Ние си казахме: имаме една голяма позиция, която може би има капацитет да се удвои, в случай че кредитната обстановка се популяризира до мястото, където бяхме по време на финансовата рецесия. Но в случай че държавното управление предприеме верните стъпки, този хедж може да коства нула и фондовата борса да се върне назад до мястото където беше. Затова взехме решение да приберем облагата и да излезем от него ", изясни гениалният вложител.

След излизането си с няколко милиардна облага, Акман употребява средствата, с цел да поддържа вложенията на Pershing Square в Berkshire Hathaway, Hilton, Lowe, Restaurant Brands International и Agilent. Фондът също възвърне каузи си в Starbucks, откакто продаде позицията си през януари.

Акман не е единственият, който осъществя големи по мярка облаги от единични покупко-продажби. Ето някои други огромни
залози в историята, направени от гениални вложители:

Залогът на Джон Поулсън за срив на ипотечните облигации

Джон Поулсън става прочут с това, че вярно предвижда ипотечната рецесия в Съединени американски щати и се облагодетелства съществено от нея. Или по-скоро, хеджфондът, за който е работил. Само през 2007 година Поулсън осъществя за фонда си облага в размер на над 15 милиарда $. Благодарение на напъните на мениджъра, фондът му става третият максимален в света.

Дейвид Тепър и залогът му за възобновяване на финансовия бранш след рецесията от 2008-ма година

Дейвид Тепър може и да не е толкоз прочут, колкото Уорън Бъфет, само че несъмнено е един от най-влиятелните модерни финансисти.

През 2009-та година, след финансовата рецесия, когато всички са считали, че сме на ръба на финансов колапс, Тепър прави огромен
залог на няколко огромни банкови имена като - Citigroup и Bank of America. Те са били тогава в доста тежко положение. До края на годината възобновяване в акциите на двете банки носи на Тепър и фонда му 7 милиарда $, четири от които влизат непосредствено в джоба му. И до момента в който този залог наподобява рационален и логически към днешна дата, тогава е имало съществени опасения измежду вложителите, че двете банки могат да бъдат национализирани.

Джеси Ливърмор и неговата прогноза за срутва на пазарите през 1929-та година

Джеси Ливърмор е именит търгаш от началото на 20-ти век. Той е прочут с това, че вярно е планувал рецесиите както през 1907, по този начин и през 1929-та година. Последната е била най-голямата рецесия на щатските пазари в историята.

От прогнозирането на рецесията през 1907 година Ливърмор е осъществил облага в размер на 3 милиона $, равнозначни на 70 милиона $ към днешна дата. От рецесията през 1929-та година спекулантът си е докарал облага от 100 милиона $, еквивалентни на 1.2 милиарда $ днешни пари.

Джон Темпълтън и залогът му на Япония

Сър Джон Темпълтън е роден през 1912-та година. Той се приема като пионер за промишлеността на взаимните фондове и също е именит вложител.

През 60-те години на предишния век, когато Япония влиза в ерата, наречена по-късно " японското знамение ", траяла три десетилетия, Темпълтън е един от първите задгранични вложители. В един миг той влага повече от 60% от активите си в японски акции.

Преди сполучливия си
залог в Япония, Темпълтън, също по този начин вярно е планувал икономическото влияние на Втората международна война. През 1939-та година вложителят влага във всяка от 104-те търгувани щатски компании и учетворява портфейла си единствено за четири години.

Джордж Сорос и залогът му за един милиард $

Джордж Сорос е още прочут в капиталовите среди като индивида, който победи Английската централна банка.

Сорос сложи хеджфонд промишлеността на напред във времето през 1992 година, откакто " банкрутира " Английската централна банка. Скъсявайки английската валута с позиция от 10 милиарда паунда и принуждавайки на процедура страната да напусне валутния стандарт ERM, Сорос си изкарва сумата от 1 милиард $. Това е била немислима сума за времето си.

Трябва да се има поради, че първичната концепция да се съкратява паунда е била на колегата на Сорос - в лицето на Стенли Дръкънмилър. Заслугата на Сорос е била по-скоро да се съгласи с тази позиция и да вземе решение за разкриване на огромна позиция.

Пол Тудор Джоунс за това, че е планувал " черния понеделник "

Пол Тудор Джоунс вярно е планувал и се е облагодетелствал от " черния понеделник " през 1987 година. Денят с максимален процентен спад за щатските показатели.

Джоунс е утроил инвестицията си, реализирайки облага от 100 милиона $, откакто показателят на сините чипове Dow губи 22% от цената си.

Джоунс не е бил единственият планувал евентуалната поява на сходно събитие. И други анализатори са съветвали клиентите си да заемат къси позиции или да продават актуалните си такива. Той обаче заслужава място в тази ранглиста, тъй като е бил индивидът, който в най-голяма степен се е облагодетелствал от сходно мъчно за прогнозиране събитие. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР