Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман може да спечели

...
Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман може да спечели
Коментари Харесай

Как Reddit може да донесе милиони долари на шефа на OpenAI Сам Олтман

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Олтман може да завоюва милиони, откакто Reddit стане обществена компания, с помощта на поредност от залози в компанията за онлайн дискусионни конгреси, които датират от 2014 година Олтман има 9.2% от правата на глас преди първичното обществено предложение на Reddit, съгласно информация в проспекта на компанията.

Олтман, който в последно време притегля вниманието с желанието си да набере трилиони за създаване на чипове, които биха могли да оказват помощ за облекчаване на търсенето на калкулации за изкуствен интелект на OpenAI е вложил в десетки започващи компании през годините. Това включва Asana, която излезе на Нюйоркската фондова борса през 2020 година, и Instacart, която дебютира на Nasdaq през септември.

Преди OpenAI да започва през 2015 година, Олтман бе президент на акселератора от Силициевата котловина Y Combinator. Това му даде опция да се запознае с доста дребни компании. Така през 2014 година да вземем за пример той управлява кръга на финансиране от серия Б на Reddit в размер на 50 млн. $, откакто употребява услугата всеки ден в продължение на девет години, споределя той в обява в блога си.

Reddit е образец за нещо, което първоначално е изглеждало като глупава играчка за губене на време и се е трансформирало в нещо доста забавно “, написа той. „ През годините това бе значима общественост за мен – мога да намеря съидейници, които не постоянно откривам в действителния свят. “

През първата половина на 2021 година Reddit организира капиталов кръг от Серия Е, а Олтман се включва с 50 млн. $.

След това, през втората половина на годината, Олтман залага на Reddit с още 10 млн. $, до момента в който компанията набира към 512 млн. $ финансиране. Към този миг инвестицията му от 50 млн. $ от началото на годината е нараснала цената си с 45%.

Акциите от клас А и клас Б на Reddit са разпределени сред пет разнообразни сдружения и съгласно подадената в четвъртък информация Олтман ще получи повече акции, в сравнение с даже основният изпълнителен шеф Стив Хъфман. Reddit към момента не е съобщила на вложителите какъв брой акции от клас А възнамерява да продаде в границите на първичното обществено предложение.

Олтман е бил член на борда на Reddit до 2021 година, съгласно подадената информация. През януари 2022 година Reddit съобщи, че той неотдавна се е отдръпнал.

Сега Олтман се пробва да разшири приемането на услугите на OpenAI, в това число известния чатбот ChatGPT. Reddit уточни в своето заявление, че вижда конкуренция от страна на огромни езикови модели, които могат да основават текст, сходен на човешкия. Сред изброените LLM са Gemini на Гугъл, стартъпът Anthropic и ChatGPT.
Прочетете ощеСам Олтман възнамерява огромна мрежа от заводи за произвеждане на чиповеСам Олтман приготвя нова софтуерна гражданска война, за която търси 7 трилиона $
При подаването на заявката за обществено предложение в четвъртък Reddit оповести 20% растеж на приходите за 2023 година и съобщи, че главната ѝ активност се основава на продажбите на онлайн реклама. Но компанията може да притегли освен рекламодатели.

„ Това е игра с изкуствен интелект ", изясни Хърб Грийнбърг, редактор на “Herb Greenberg | On the Street ” в Substack, пред CNBC в четвъртък.

Грийнбърг насочва вниманието към потреблението на Reddit за обучение на огромни езикови модели. Платформата за конгреси подписа договорка с Гугъл за 60 млн. $ тази седмица, с цел да може софтуерният колос да образова своите AI модели върху данните на обществената мрежа. Лицензирането им ще носи доходи на компанията. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР