Главният изпълнителен директор на минния гигант Rio Tinto - Якоб

...
Главният изпълнителен директор на минния гигант Rio Tinto - Якоб
Коментари Харесай

Rio Tinto: Не сме се отказали от проекта за добив на литий за $2,4 милиарда в Сърбия

Главният изпълнителен шеф на минния колос Rio Tinto - Якоб Стаусхолм, съобщи, че минната компания не се е отказала от плана Jadar (Ядар) за рандеман на литий в Сърбия, оповестява локалната телевизия N1, представена от Reuters. Планираната инвестиция е на стойност $2,4 милиарда.

" Jadar е необикновен актив. Светът има потребност от това, а Сърбия несъмнено има потребност от този план. Трябва да разберем по какъв начин да го изпълним. Единственото, което бих споделил през днешния ден е, че не сме се отказали ", разяснява Стаусхолм.

През юли тази година литиевата компания разгласи, че " изследва всички благоприятни условия ", свързани с плана Ядар, в отговор на опасенията на локалните, които бойкотират инвестицията, обезпокоени за екологията.
 Rio Tinto придобива компанията за рандеман на минерали Turquoise Hill за $3,3 милиарда
Rio Tinto придобива компанията за рандеман на минерали Turquoise Hill за $3,3 милиарда

Turquoise Hill има 66% от Oyu Tolgoi - едно от най-големите залежи на мед и злато в света

Сръбският министър председател Ана Бърнабич неотдавна съобщи, че не вижда късмет за обновяване на замразения план и че съжалява за това, тъй като Ядар е исторически късмет за развиването на Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна разяснява пред Сръбската държавна телевизия (RTS), че обича да приказва за литий, че той е доста значим и че Сърбия е направила голяма неточност, като е спряла плана Ядар.

Въпреки че, най-малко публично, планът за рандеман на литий е зарязан, съгласно всекидневника Handelsblatt Сърбия е една от тези страни, които съгласно проекта на Германия би трябвало да бъдат насърчени да експлоатират литий, с цел да подтикват европейското произвеждане на акумулатори и да понижат зависимостта на Стария континент от Китай.
 Rio Tinto прекъсва връзки с Русия
Първа огромна минна компания прекъсва връзки с Русия

Решението на компанията слага под въпрос ориста на взаимното й дружество с руката Rusal

В Европейски Съюз към момента не е открита литиева мина, макар че проектът е общността да доближи нулево замърсяване с въглероден диоксид (CO2) до 2050 година, а до 2030-а да се движат десетки милиони електрически коли. Има планове, които са в развой на разработка.

Днес литий се добива единствено в Португалия, само че за потребностите на керамичната индустрия, а откриването на огромна мина, като тази в Сърбия, занапред следва. Причините са предстоящи, а точно отрицателното влияние на мината върху природата.
 Акциите на Rio Tinto се намаляват. Сърбия замрази плана за рандеман на литий за $2,4 милиарда
Акциите на Rio Tinto се намаляват. Сърбия замрази плана за рандеман на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на възходящо напрежение сред Австралия и Сърбия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР