Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг очерта

...
Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг очерта
Коментари Харесай

Meta съкращава работните си места за първи път в историята

Главният изпълнителен шеф на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг очерта огромни проекти за преструктурира на екипи и понижаване на броя на чиновниците за първи път, определяйки протичащото се като завършек на ерата на бърз напредък в колоса в областта на обществените медии, съобщи Блумбърг.

В рамките на хода, който може да бъде разказан като първото огромно редуциране на бюджета от основаването в на Фейсбук през 2004 година, Зукърбърг съобщи, че компанията ще замрази наемането и ще преструктурира някои екипи, с цел да понижи разноските и да пренареди своите цели. „ Meta евентуално ще бъде по-малка през 2023 година, в сравнение с беше тази година “, сподели той.

Meta, която в предишното носеше името на най-популярната си обществена мрежа – Фейсбук, до момента усилваше броя на чиновниците си всяка година.

Зукърбърг разгласи измененията по време на седмична сесия с въпроси и отговори със чиновници, заяви източник на Блумбърг, който е взел участие в сесията. Той добави, че компанията ще понижи бюджетите на множеството екипи, даже тези, които се разрастват, и че обособените екипи ще решат по какъв начин да се оправят с измененията в броя на личния състав. Това може да значи да не запълват местата на чиновниците, които напущат, или пък да се реалокират хора от екип в екип.

„ Надявах се до момента да имаше по ясни знаци за стабилизиране на стопанската система “, e споделил Зукърбърг. „ Но от това, което виждаме, към момента не наподобява по този начин, което е повода да желаеме да планираме малко по-консервативно “, е добавил той.

Акциите на Meta поевтиняха с 3,67% в четвъртък. Цената на книжата на компанията е паднала с 60% от началото на тази година.

По-нататъшните съкращения на разноските и замразяването на наемането са най-яркото самопризнание на Meta, че растежът на приходите от реклама се забавя на фона на възходящата конкуренция за вниманието на потребителите.

Сега обаче надалеч не е най-хубавото време за орязване на работните места. Освен световни стопански напън, рекламният бизнес на компанията - построен върху прецизното таргетиране към потребителите, загуби част от преимуществото си заради измененията в настройки за дискретност в операционната система iOS на Apple. В същото време TikTok притегля по-младите консуматори от Instagram, а Зукърбърг залага бъдещето на компанията на метавселената – план, който по думите на самия Зукърбърг ще губи пари за доста години.

Meta заяви по-рано тази година, че възнамерява да забави наемането на някои мениджърски позиции и е отсрочила назначението на работа на цялостен работен ден на летни стажанти. „ Замразяването на новите назначения, оповестено в четвъртък, беше належащо, тъй като желаеме да сме сигурни, че няма да прибавяме хора към екипи, където не чакаме да имаме функции през идната година “, изясни Зукърбърг на срещата.

Зукърбърг предизвести през юли, че Meta непрекъснато ще „ непрекъснато ще понижава растежа на личния състав “ и че „ доста екипи ще се свият, с цел да можем да прехвърлим силата към други области “. Вътрешните цели включват Reels - TikTok съперника на Meta и метавселената на Зукърбърг. Meta имаше повече от 83 500 чиновници към 30 юни и добави 5700 нови чиновници през второто тримесечие.

Зукърбърг сподели в четвъртък, че компанията ще бъде „ малко по-малка “ до края на 2023 година „ През първите 18 години на компанията ние главно растяхме бързо всяка година, само че в последно време приходите ни бяха постоянни и даже паднаха леко за първи “, е споделил той пред чиновниците на компанията..

По време на доклада си за облагите за първото тримесечие Meta сподели, че годишните разноски ще бъдат с почти 3 милиарда $ по-ниски от в началото плануваните, намалявайки прогнозния диапазон, който беше до 95 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР