Главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун ще напусне компанията

...
Главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун ще напусне компанията
Коментари Харесай

Boeing отстранява трима топ директори след фиаското с 737 MAX

Главният изпълнителен шеф на Boeing Дейвид Калхун ще напусне компанията до няколко месеца, а шефът на подразделението за гражданско въздухоплаване Стенли Дийл се отдръпва неотложно.

Наследникът на Калхун ще стане явен до края на 2024 година, а мястото на Дийл ще бъде поето от Стефани Поуп - най-висшестоящата жена в мениджмънта на авиогиганта.

Председателят на борда на шефовете Лари Келнър няма да се кандидатира за нов мандат при идващото годишно съвещание на съвета на акционерите. Позицията му ще бъде попълнена от някогашния началник на Qualcomm, който е част от борда на Boeing, Стийв Моленкопф.

Рокадите бяха оповестени в разгара на съществени проблеми в Boeing поради следствията за индустриалните недостатъци в самолета 737 MAX 9.

66-годишният Дейвид Калхун пое ролята на основен изпълнителен шеф след различен по-ранен скандал към прословутия модел.

През 2019 година тогавашният началник на Boeing напусна след две следващи произшествия със 737 MAX, довели до гибелта на близо 350 души.

През миналите седмици Калхун беше заставен да дава пояснения пред Конгреса на Съединени американски щати за проблемите в качествения надзор на Boeing, довел до неприемлива техническа повреда посред полет.

В началото на януари 2024 година Федералната авиационна работа на Съединени американски щати подреди незабавно преустановяване на полетите с всички 171 машини от модела. Причината беше случаят с откъсването на вратата на левия заден спешен излаз, дружно с вътрешния панел от фюзелажа на аероплан на Alaska Airlines.

По знамение всичко завърши без човешки жертви, само че казусът вкара Boeing в нова серия от репутационни проблеми.

В момента два от регулаторите на Съединени американски щати водят лични следствия против компанията и против нейния подизпълнител Spirit AeroSystems.

Дейвид Калхун признава за тежката обстановка в отворено писмо до чиновниците си, което беше оповестено в блога на Boeing.

Той дефинира случая с Alaska Airlines като " повратен миг " в развиването на компанията.

" Целият свят ни гледа ", споделя той, описвайки напъните за възобновяване на доверието на корпоративните клиенти и пасажерите в сигурността на самолетите им.

" През последните 5 години работихме дружно, с цел да се оправим с някои от най-значимите провокации, с които компанията и промишлеността се сблъскват в 108-годишната ни история. Убеден съм, че методът, по който отговорим на този характерен миг, ще сътвори стандартите за бъдещите генерации чиновници, и ще се интегрира в модела, по който ще работим през идващите десетилетия ", написа той в писмото, с което анонсира идната си оставка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР