Главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова уведоми Министерство

...
Главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова уведоми Министерство
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС иска законови промени, за да проверява магистратите

Главният контрольор на Инспектората към Висш съдебен съвет Теодора Точкова уведоми Министерство на правораздаването за проблемите на институцията при инспекциите за интегритет на магистрати. О т Инспектората желаят промени в Закона за правосъдната власт, с цел да могат дейно да ревизират работата на магистратите.

Инспектор Точкова предложи законодателна смяна, с цел да бъдат изчистени несъвършенствата.

Идеята е при инспекциите за интегритет основният контрольор да може да желае подпомагане от основния прокурор за събиране на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, които по-късно да бъдат присъединени по преписките на Инспектората към Висш съдебен съвет.

Към момента, в случай че има видеозапис на нарушаването в дом или на публично място , Инспекторатът няма процедура, с която да вземе видеозаписа и да го употребява като доказателство . Освен това няма право да изисква свидетелски показания и документи.

Предложението от страна на Инспектората идва, тъй като той не разполага с проверяващи функционалности - конституционната му функционалност е контролно-установителна, а не проверяваща. Това е повода инспекторите към Висш съдебен съвет да намират за у дачно проверяващите органи, след възлагане от основния прокурор, да събират и дават на Инспектората доказателстват а, стимулира се Точкова.

Друга желана смяна в Закон за съдебната власт е да се регламентира процедурата, по която подателите на сигнали могат да отстраняват пропуските в тях, както и последствията при неотстраняване на нередовностите - сигнали, които не дават отговор на условията да не бъдат обсъждани.

Тези проблеми са регламентирани във Вътрешните правила за осъществяване на инспекции от екипи на Инспектората към Висш съдебен съвет, само че не и в Закона за правосъдната власт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР