Главният икономист на Световната банка Пол Ромър подаде изненадващо оставката

...
Главният икономист на Световната банка Пол Ромър подаде изненадващо оставката
Коментари Харесай

Главният икономист на Световната банка подаде оставката си


Главният икономист на Световната банка Пол Ромър подаде изненадващо оставката си, откакто преди време провокира скандал, подлагайки на подозрение методите за оценка на институцията при класирането на страните, в частност Чили, във значим отчет.

Новината за напускането на Ромър бе обявена от президента на финансовата организация Джим Йон Ким. Той не посочи дали изявлението на eдин от най-значимите и уважавани икономисти в страната има нещо общо с оставката му, само че издаде, че той ще напусне поста си неотложно.

„ Оценявам искреността на Пол и почтено казано знам, че той съжалява за събитията към напускането си “, загатна само Ким. Той разгласи също по този начин, че Ромер ще се завърне на длъжността си като професор по стопанска система в университета в Ню Йорк.

БГНЕС напомня, че Ромър провокира недоволството на организацията по-рано този месец, когато в изявление за „ Уолстрийт Джърнъл “ съобщи, че съгласно него методът на Световната банка за оценка на конкурентноспособността в страните членки се е трансформирал и в този момент основава усещане, че резултатите се притеглят по политически съображнения и по тази причина някои страни са паднали във финалното класиране..

Тогава той уточни като съответен образец Чили, която слезе с 23 места в оповестения през октомври отчет Doing Business („ Да правиш бизнес “) единствено поради измененията в политиката на страната, а не в бизнес средите.

Изявленията му провокираха острата реакция на останалите икономисти от институцията, които опазиха методологичните промени. Президентът на Чили Мишел Бачелет пък изиска следствие, защото класирането може да "въздейства върху вложенията и развитието" на страната му.

По-късно Ромър се извини под формата на блог пост поради основаното от него усещане, че "подозира политическа операция или пристрастия". В обявата си той съобщи, че просто е желал да насърчи организацията да "подобри работата си като изясни какво се крие зад числата й".

Това обаче не е единственият спор сред последователя на ендогенния напредък и организацията. Според писма, показани на "Фейненшъл таймс" и сведения от негови доближени, Ромър дълго време се е чувствал безпомощен да реализира позитивна смяна в Световната банка.

Една от причинете за гнева му даже е било нежеланието на останалите чиновници в Банката да мерят триумфът в образованието в разрастващите се страни в Африка по отношение на достиженията на учениците, а не броят на визитите им в образователните заведения. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР