Управлението на талибаните в Афганистан е безсрочно, казва техният главен говорител в началото на третата година на власт

...
Главният говорител на талибаните казва, че талибаните гледат на управлението
Коментари Харесай

Главният говорител на талибаните казва, че талибаните гледат на управлението си на Афганистан като на открито -приключен, черпейки легитимност от ислямския закон и не изправен пред значителна заплаха

От RIAZAT BUTT Associated Press, 15 август 2023 г., 10:36 ч. Талибаните гледат на своето управление на Афганистан като безкрайно, черпейки легитимност от ислямското право и не изправено пред значителна заплаха, техният главен говорител каза в интервю по повод втората годишнина от превземането на страната от талибаните. Той също така предположи, че забраната за образование на жените ще остане в сила.

Забихула Муджахид отхвърли всички въпроси на Асошиейтед прес относно ограниченията за момичета и жени, като каза, че няма нищо ново да се каже по въпроса, като същевременно се посочи, че статуквото ще остане. Забраната за момичетата да посещават училище след шести клас беше първата от това, което през втората година от контрола на талибаните се превърна в вълна от ограничения, които сега не позволяват на афганистанските момичета и жени да имат достъп до класни стаи, повечето работни места и голяма част от обществения живот.

Талибаните завзеха властта на 15 август 2021 г., след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха от страната след две десетилетия война.

Те отбелязаха втората си годишнина като управляващи на Афганистан във вторник, който беше обявен за официален празник. Жените, до голяма степен забранени от обществения живот, не участваха в празненствата.

В южния град Кандахар, духовното родно място на талибаните, военен персонал позира с бронирани превозни средства. Млади мъже яздеха през града на две или четири колела, развявайки знамена и размахвайки оръжия. Малки деца стискаха по-малки бели талибански знамена със снимка на министъра на отбраната Маулви Мохамад Якуб в долния десен ъгъл.

В столицата Кабул пикапите са претъпкани с мъже от различни възрасти си проправиха път през града. Мъже препълваха площада на мъчениците, правеха си селфита и се катереха до паметник. Момчета позираха с пушки.

През последните две години става все по-очевидно, че седалището на властта е в Кандахар, дома на върховния лидер Хибатула Ахундзада, по-скоро отколкото ръководеното от талибаните правителство в Кабул.

Интервюто с Муджахид се проведе късно в понеделник в телевизионно студио в западнал бивш военен комплекс в Кандахар. Мисията на ООН в Афганистан и отделите на местното правителство са разположени наблизо.

Муджахид пристигна в бял джип, придружен от един пазач и шофьор. Той говореше спокойно и учтиво, спирайки се на талибанските теми за говорене по въпроси като правата на жените и международното признание.

Той каза, че управлението на талибаните е неограничено, защото черпи своята легитимност от ислямския закон или шериата. „Няма фиксиран срок за ислямското правителство“, каза той. „Ще служи толкова дълго, колкото може и докато емирът (върховният лидер) не бъде отстранен за извършване на нещо, което противоречи на шериата.“

Направяйки равносметка след две години, Муджахид каза, че няма заплаха за управлението на талибаните отвътре или извън страната. Той твърди, че настоящото правителство действа отговорно и че афганистанците жадуват за консенсус и единство. „Няма нужда никой да се бунтува“, каза Муджахид. постижения, включително възстановяване на чувството за лична безопасност и национална гордост.

Изявлението не споменава десетките хиляди афганистанци, избягали след превземането или тежкият икономически спад и задълбочаващата се бедност, тъй като международната помощ пресъхна. В същото време талибаните изглежда са се установили, избягвайки вътрешните разделения и дори поддържайки затруднената си икономика, отчасти чрез водене на инвестиционни преговори с богати на капитал регионални държави.

Муджахид не желаеше да обсъжда ограниченията за момичетата и жените, като отхвърляше въпросите по въпроса като повтарящи се и казваше, че няма смисъл да говорим за това, освен ако няма актуализации.

Той предположи, че промяната е малко вероятна.

В разговори с чуждестранни дипломати и хуманитарни служители, талибаните обикновено избягват да казват, че се противопоставят на женското образование по принцип, като вместо това твърдят, че се нуждаят от повече ресурси и време, за да позволят пол сегрегация в класните стаи и колежите, в съответствие с тяхната интерпретация на шериата.

Муджахид представи този аргумент в интервюто, отбелязвайки, че „всичко ще бъде под влиянието на шериата. ”

Запитан защо талибаните не привличат страни с мюсюлманско мнозинство със системи, базирани на шариата, за рестартиране на женското образование, той каза, че талибаните не се нуждаят от помощта на други.

Ахундзада, върховният водач, се смята за водещата сила зад забраната за класни стаи, издадена неочаквано през март 2022 г., точно както казаха базираните в Кабул правителствени министри те се готвеха да позволят на момичета от седми клас и нагоре да се върнат в училище.

Муджахид каза, че има разногласия между религиозните учени относно образованието на жените и предложи поддържането на хармония между те бяха по-важни от връщането на момичетата и жените обратно в класните стаи.

Перспективата за международна изолация и липсата на признаване като законно правителство на Афганистан поради ограниченията за жените и момичета, не е належаща грижа за талибанското ръководство.

„Нашето взаимодействие с Китай, Русия, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Иран, Пакистан и други страни в регионът е официален“, каза той. „Имаме посолства, пътувания, консулства. Имаме бизнеси. Търговците идват и си отиват и прехвърлят стоки. Това са всички неща, които означават признаване на официалното положение. криза, обхващаща афганистанското население.

World Vision каза, че броят на хората, нуждаещи се от помощ, се е увеличил с около 5 милиона. Той каза, че 15 милиона души ще бъдат изправени пред „криза“ нива на продоволствена несигурност тази година, с 2,8 милиона в категорията „извънредни ситуации“, четвъртата най-висока в света.

Алианс от правозащитни групи, включително Amnesty International, каза, че талибаните трябва да бъдат притиснати да прекратят нарушенията и репресиите и трябва да бъдат разследвани за предполагаеми престъпления съгласно международното право, включително преследване на жени и момичета, основано на пола.

В Женева, Световната здравна организация изрази загриженост относно липсата на достъп на афганистанците до основни здравни услуги. Говорителката д-р Маргарет Харис каза, че 20% от населението страда от проблеми с психичното здраве и 4 милиона от пристрастяване към наркотици и свързани разстройства.

„Повечето здравни заведения имат лоша инфраструктура, и има по-малко квалифицирани здравни работници поради имиграцията, ограниченията върху движението и заетостта на жените и намалените средства за изплащане на заплати и поддържане на съоръженията отворени“, каза Харис.

—-

Авторът на Associated Press Джейми Кийтън допринесе за този доклад от Женева.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР