Главният федерален прокурор на Германия обяви в сряда искане за

...
Главният федерален прокурор на Германия обяви в сряда искане за
Коментари Харесай

Германия се опитва да конфискува 720 милиона евро замразени руски активи

Главният федерален прокурор на Германия разгласи в сряда искане за конфискуване на към 720 милиона евро, държани от съветска финансова институция в банкова сметка във Франкфурт, написа " Политико "

" Няма да позволим съветски средства, употребявани за финансиране на противозаконната нападателна война против Украйна, да бъдат държани безспорни в немските сметки ", написа министърът на правораздаването Марко Бушман в обществената платформа X, добавяйки: " Либералната народна власт се пази на страната на нападнатите и се опълчва на насилието със закона. "

Предложението съставлява  засилване на напъните на Германия да глоби Русия . Ако прокурорите съумеят, замразените съветски средства ще се влеят във федералната хазна на Германия , сподели чиновник, осведомен със случая.

Досега Германия подхваща дейности единствено за заледяване на средства , държани от глобени съветски компании и лица. Въпросните 720 милиона евро — които съгласно служителя се държат от дъщерно сдружение на Московската фондова борса — бяха замразени, откакто Европейският съюз реши през юни 2022 година да включи институцията в глобите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна.

Сега зависи от Висшия областен съд на Франкфурт да реши дали Германия в последна сметка може да конфискува парите. Съдебното произвеждане евентуално ще се проточи.

Конфискуването на замразени съветски пари не е без интернационален юридически казус . През май основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд разгласи за потребление в Украйна. Този месец Европейската комисия показа проект за потребление на съветски активи, замразени в Европейски Съюз, с цел да помогне за възобновяване на Украйна, макар че по-широко единодушие по този проект никога не е обезпечено.
 Европейска комисия работи върху потреблението на съветски активи за Украйна
Европейска комисия работи върху потреблението на съветски активи за Украйна

Но към момента се прецизират елементи, сподели фон дер Лайен

Прокуратурата съобщи, че е съумяла да стартира наказателна процедура за изземване на парите, защото " незнайни лица, виновни за съветската финансова институция " , са се пробвали да изтеглят 720 милиона евро, откакто са били замразени, акт, който би представлявал нарушаване на немския закон.

Съобщението пристигна тъкмо когато немският кабинет се събра в сряда, с цел да придвижи напред с нов бюджет за 2024 година, който постанова мъчителни съкращения в разнообразни области. 

Ходът на прокурора да конфискува 720 милиона евро не е обвързван с бюджетната рецесия . Искането в действителност е подадено на 7 юли, само че е оповестено едвам в сряда заради закъснения в намирането на юрист за съветската институция, съгласно чиновник, осведомен със случая.

Говорител на немското държавно управление сподели в сряда, че държавното управление няма проекти какво да прави със 720 милиона евро , в случай че настояването на прокурора бъде сполучливо.
 Украйна скоро няма да получи помощ от замразените съветски активи в Европейски Съюз
Украйна скоро няма да получи помощ от замразените съветски активи в Европейски Съюз

Резервите на Франция, Германия и Белгия изключват бързо съглашение по въпроса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР