Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с подробности за

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с подробности за
Коментари Харесай

Доц. Кунчев съобщи подробности за новите правила за влизане в страната

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев с детайлности за новите правила, по които ще се влиза в страната ни.
„ По отношение на „ алената зона”, която е най-важна за нас - считаме, че това са страните с най-голям импорт на някои от разновидностите, които ни тормозят и които не желаеме да позволяваме в България и поради високата заболяемост при тях”, уточни здравният контрольор.
Той изясни, че всички български жители имат право да влязат в страната, без значение какви документи носят. „ Ако те имат предварителни проучвания, това е по-добрият вид. За тези, които нямат, ние пожелаваме PCR тест. Ако нямат подобен, се слагат под карантина за 10 дни. В случай, че си създадат незабавно проучване, след влизането и изпратят документите по електронен път, карантината се отменя”, изясни още доцент Кунчев.
Главният държавен здравен контрольор изясни, че PCR пробата е спомагателен механизъм, който ще се ползва за идващите от страни, представляващи опасност. Така се подсигурява, по думите му, че лицето не е развило или не е притежател на болестта.
„ Европейският документ за имунизация дава доста по-голяма независимост за напредване, изключително в границите на Европейския съюз. Изключения са страните, които са достигнали висока заболеваемост - Кипър, Англия и Испания. Движението от всички останали страни, с съществуването на подобен документ, е свободно”, посочи още доцент Кунчев.
България е изпратила своята поръчка до Европейската комисия за PCR и бързи проби за над 1.6 млн. евро, които да улеснят на напредването.
Относно разпространяването на пандемията и новите разновидности на COVID-19, основният държавен здравен контрольор изясни, че съгласно картата на СЗО Делта разновидността на вируса към този момент е по целия свят. „ Бихме могли да чакаме повишение на % на позитивните проби на индийския вид и засягане на по-ниски възрасти”, добави той.
Оптимистичната теза, по думите му, за предстоящата нова вълна на ковид е през септември или октомври. „ В момента сме в най-хубавата обстановка, която обаче няма да се задържи за повече от седмица или две. Оттук нататък ще стартира растеж. От нас зависи какъв брой бърз ще е той. Ако успеем да реализираме по-висок имунизационен обсег, тежките случаи ще бъдат по-малко”, безапелационен е основният държавен здравен контрольор.
„ Коронавирус, като едно редовно заболяване, засягащо всички органни системи, постанова следене на хората за много дълъг интервал по-късно. Няма система, която да няма отношение към изкарване на коронавирусната инфекция”, добави доцент Кунчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР