Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев алармира, че броят

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев алармира, че броят
Коментари Харесай

Възможна е национална епидемия, обяви доцент Кунчев

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев сигнализира, че броят на инфектираните с коклюш пораства с всеки минал ден. По думите му е допустимо да се стигне до национална зараза.

Магарешка кашлица тръшка наред възпитаници в страна. В София над 10 учебни заведения оповестиха за инфектирани паралелки. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на болни от коклюш, като през 2023 година са били едвам 4, написа.

" Реалният брой инфектирани е фрапантно по-висок ", уточни доктор Николай Христов, който следи зорко обстановката с магарешката кашлица, представен от " Труд ". По думите всеобщо хората нямат пари за проучване. Коклюш се открива единствено с ПСР тест, който коства сред 60 и 90 лева според от ценоразписа на другите лаборатории.

Тестът съставлява натривка от пълнозвучен секрет, който обаче не се покрива от Здравната каса, а пациентът би трябвало да си заплати самичък.

" И деца, и възрастни, кашлят грубо, само че не се тестват, тъй като е скъпо. Това води до другият нормален проблем - поголовното изписване на антибиотици, без да е нужно. Коклюш обаче не се повлиява от антибиотик ", уточни доктор Христов.

Той, както и мнозина негови сътрудници, упорстват незабавно да се образува работна група за разискване на имунизация против коклюш при бременните. Докторите дават за образец практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията стартира при бебетата след два месеца и по този начин новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите оферти на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

" Ваксина в последния триместър подсигурява, че бебето ще се роди с антитела, предадени от майката. Така новородените няма да са в заплаха, че някой ще ги болести с коклюш ", разяснява доктор Христов, припомняйки трагичните смъртни случаи на бебета в Кюстендил през миналите дни. Пеленачетата починаха поради затруднения от коклюш и са били прекомерно дребни, с цел да им бъде сложена първата ваксина против магарешка кашлица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР