Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев настоява извънредната епидемична обстановка

...
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев настоява извънредната епидемична обстановка
Коментари Харесай

Експерти искат запазване на извънредната епидемична обстрановка до 15 май

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев упорства изключителната епидемиологична конюнктура в страната да бъде удължена до 15 май, тъй като премахването ѝ в този момент крие голям брой опасности.

Той уточни, че заболеваемостта в Западна Европа се повишава и това не трябва да се пренебрегвав България. Едно от неговите оферти е изключителната епидемиологична конюнктура в страната да бъде удължена, само че да се отстрани потребността за владение на зелен документ за влизане в страната за свободно придвижване на хората и по-добър туристически сезон.

Зеленият документ, който се използваше в рамките на страната, отпадна предишния понеделник

Преди ден депутати от ръководещата коалиция предложиха и премахването на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април. Това може да се случи с промени в Закона за здравето.

От началото на епидемията от Covid-19 през 2020 година страната ни в началото бе в изключително състояние, което в следствие бе сменено от изключителната епидемиологична конюнктура, която бе неведнъж удължавана до този миг. Последният период на изключителната епидемиологична конюнктура е до 31 март и политическото желание е повече няма да бъде удължаван.

Вместо това ръководещите считат, че е време за по-гъвкави принадлежности за ръководство на епидемията.

“Предложението ми беше изключителната епидемиологична конюнктура да бъде удължена до 15 май с оглед не толкоз на някаква тежка обстановка. Напротив - към този момент наклонността за спад, популярност Богу, продължава, а по-скоро предвид на някои данни от няколко западно-европейски страни, където спадът спря и даже стартира по-съществено повишаване на броя на случаите”, сподели Кунчевпред Нова тв.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура би довело до премахването на безплатните проби, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„ Когато се вдигне епидемиологичната конюнктура се получават редица рестрикции, които до момента не бяха налице. Например – ще се закупуват проби на доста по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват гратис, да вземем за пример от РЗИ идват хора с рекомендация за гратис проучване. Това към този момент се възнамерява да не става. Аз персонално съм доста срещу това”, разяснява Аргирова, която е консултант на премиера по въпросите на пандемия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР