Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издадеразрешение за строеж

...
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издадеразрешение за строеж
Коментари Харесай

Реставрират емблематична сграда от стара София

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков издаде позволение за градеж за осъществяване на реорганизация на постройката и за реставрационно-консервационни работи по фасадите на хотел " Париж " на бул. " Княгиня Мария Луиза " . Това оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Емблематичната за София постройка, проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – арх. Наум Торбов, е издигната в интервала 1909 – 1912 година Сградата е с четири надземни етажа с присъщата за интервала надлъжна скица на хотелските стаи. Декоративната фасадна система е създадена посредством мазилкова техника в жанр " сецесион " , присъщ за първите здания на арх. Торбов.
 Българска телеграфна агенция
Фасадите са разчленени посредством тънки лизени (плоски отвесни издадени ивици), декорирани в горния си край със сецесионови картуши. Прозорците са сложени в хлътнали във вътрешността полета сред лизените. На основната фасада има четири балкона в кръстовидна комбинация, подпрени с по две богато орнаментирани конзоли. Партерният етаж е емфатичен с редица мощни колони, декорирани с типични сецесионови детайли.

В момента постройката е в неприятно положение , неизползвана от дълги години в резултат на поредност от каузи във връзка с собствеността. Новият ѝ притежател със съдействието на Направление " Архитектура и градоустройство " предприе дейности за възобновяване на обекта и опазване на неговата достоверност, архитектурно-градоустройствена и историческа полезност като част от недвижимото културно завещание на София. При реставрацията на фасадите ще се възвърне достоверния тип на постройката и нейното обемно-пространствено усещане.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР