Главният архитект на София Здравко Здравков разясни идеите си за

...
Главният архитект на София Здравко Здравков разясни идеите си за
Коментари Харесай

С "кварталите-спални" София е със сгрешено градоустройство, смята главният архитект Здравков

Главният проектант на София Здравко Здравков обясни концепциите си за промени в Общия организационен проект (ОУП) на София, които са заложени и в програмата на кмета Йорданка Фандъкова за новия мандат, пред в. " Труд ".

Основната задача е да се разсее прекомерно тясната в този момент функционалност на дадени региони в София, която той дефинира като съществена градоустройствена неточност от 60-те и 70-те години в развиването на градовете.

Кварталите " Люлин " или " Гоце Делчев " да бъдат единствено за живеене, а други като " Полигона " зад The Mall да са единствено с функционалност " работа ", дава образец арх. Здравков.

Той предлага да се основат модерни мултифункционални зони, които да включват и трите типа функционалности – обитаване, работа и занимания. Така ще се понижи ежедневното напредване от зоните за обитаване към зоните за работа в другия завършек на града, изяснява арх. Здравков.

Промените в Общ устройствен план обаче няма да станат бързо, защото процедурата за налагането им е комплицирана. Първо би трябвало да завърши работата по общинския план " Визия за София 2050 ", която би трябвало да бъде призната от Столичния общински съвет, след което да бъде направено задание през 2020 година за промените в Общ устройствен план. После те би трябвало да минат през Министерския съвет, изяснява той.

Защо би трябвало да спрат фиктивните планове за общежития и апартхотели

Овладяване и на презастрояването е задачата на законовите промени, които оповестиха, че внасят в Министерството на районното развиване и благоустройството кметът на София Йорданка Фандъкова и арх. Здравков.

" Промените са в няколко насоки. Първите засягат постройките, които всъщност употребяват опциите в урегулирани парцели, отредени за нежилищно строителство, да се построяват жилищни здания, скрити под формата на ателиета, апартаментни хотели и общежития ", изяснява арх. Здравков.

С препоръчаните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се отстрани формулировката " ателие ". То е архаизъм от времето, когато тези обекти се употребиха от архитекти, скулптори, художници за стопанска активност, само че в този момент ясно ще се дефинира, че здания, които са жилищни, да бъдат единствено такива, обясни той.

Ако купиш парцел в общежитие, нямаш право на адресна регистрация там

Друга цел на предлаганите законови промени е да не могат да се обособяват обособени парцели в здания, отредени за общежития и апартхотели.

Практика е сега след приемане на Акт 16 на общежитие притежателите му да обособяват парцели за продажба – като жилища. Купувачът го купува като жилище, само че след това се оказва, че няма право на адресна регистрация там, електричеството се заплаща по промишлени цени, получават и по-високи данъчни ставки, коментира казуса арх. Здравков. " Същото нещо е и с апартаментните хотели ", прибавя той.

От градежа на фиктивни общежития и апартхотели страдат жителите на квартала, защото параметрите за разстояние от прилежащите здания са много по-ниски. Това е по този начин, тъй като за тези здания се допуска, че могат да имат и функционалности, които не изискват директна слънчева светлина – лаборатории или производства.

" Когато се вършат жилищни здания, има много по-големи условия във връзка с тяхното ослънчаване, на отстоянието на страничната граница ", споделя Здравков, а това не може да се реализира, в случай че постройките са прекомерно близо една до друга.

Фиктивните общежития имат и по-малко паркоместа

Друг проблем от тези фиктивни общежития и апартхотели е, че към тях условието за наложителен брой паркоместа в постройката е много по-малко. Но тя след това става жилищна, обитават я хора с коли, които няма къде да ги паркират с изключение на на открито, на улицата, в зелените площи, и " нарушават градската среда ", обобщава той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР