Главните прокурори на България и Молдова Иван Гешев и Йон

...
Главните прокурори на България и Молдова Иван Гешев и Йон
Коментари Харесай

България и Молдова с Меморандум срещу престъпността и зловредното руско влияние

Главните прокурори на България и Молдова Иван Гешев и Йон Мунтяну подписаха Меморандум за съгласие и съдействие сред Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Република Молдова.

Документът планува засилено съдействие при попречване на трансграничната престъпност, продан на информация и положителни практики, изследователска активност в региона на наказателното право, улеснение на процедурите за правна помощ . Това оповестиха от прокуратурата.
 Прокуратурата
Подписването на меморандума се състоя на специфична гала в столицата на Молдова - Кишинев , на която участваха и ръководителите на прокуратурите “Антикорупция ”, “Борба с проведената престъпност ” и отдел „ Международно съдействие и правна помощ ”. Българската страна беше показана и от ръководителя на Камарата на следователите в България и следовател в Националната следствена работа (НСлС) Петко Петков, както и от посланика на Република България в Молдова Евгени Стойчев.
 Прокуратурата
На срещата преди церемонията страните акцентираха значимостта на интернационалното съдействие на правораздавателните органи в Европа , изключително в подтекста на влошената среда в района, след съветската експанзия в Украйна. Българският основен прокурор подчертава върху нуждата от построяването на трайни и работещи партньорства сред институциите за сполучливото опълчване на засилващото се зловредно съветско въздействие. Домакините подчертаха, че след началото на войната незаконната миграция се е трансформирала в сериозен проблем за Молдова, само че са били образувани общи групи за следствие с Украйна, които дават добър резултат. Те сложиха въпроса за структурата, действието и независимостта на правосъдната система в България, защото Молдова получи статут на кандидат-член на Европейски Съюз и правораздаването е от първостепенна значимост за страната.
 Прокуратурата
Престъпността няма граници, а това прави причинителите на закононарушения по-бързи от нас . За да ги настигнем и заловим, най-хубавият метод е да контактуваме непосредствено и да си оказваме помощ без медиатори “, съобщи основният прокурор Иван Гешев. Той добави, че за времето, в което работи в прокуратурата е схванал, че директният контакт с сътрудниците е най-хубавото средство за противопоставяне на престъпността.

Главният прокурор на Молдова от своя страна предложи основаването на общи групи за следствие с България и изрази подготвеност за съдействие по всички каузи, засягащи молдовски и български жители. Йон Мунтяну прояви специфичен интерес към следствието в България на каузи за корупция, нелегално обогатяване, пране на пари, проведена престъпност, предвид на обстоятелството, че в Молдова има две профилирани прокуратури, които се занимават с този вид действия.
 Прокуратурата
Главният прокурор Иван Гешев отговори, че българската профилирана прокуратура беше закрита по политически аргументи.

Специализираната прокуратура стана прекомерно ефикасна и поради това беше закрита . Прекият отрицателен резултат от това падна върху битката с проведената престъпност, само че все пак прокуратурата в България остава единствената бариера сред престъпността и жителите “, уточни основният прокурор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР