Главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смята да изправи прогонената

...
Главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смята да изправи прогонената
Коментари Харесай

Възможният опопент на Ердоган на изборите в Турция - националист, дисидент и жена

Главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) счита да изправи прогонената от националистите Мерал Акшенер на изборите през 2019 година като конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това оповестяват турски издания, представени от Българска телеграфна агенция, близо две години преди парламентарния и президентския избор, които ще се проведат дружно и ще бележат промяната на политическата система в Турция.

" Надеждата на Кълъчдароглу е Акшенер ", написа в заглавие през днешния ден турският в. " Тюркие ". Според изданието тези очаквания водачът РНП Кемал Кълъчдароглу разпорежда на прогонената поради вътрешна опозиция от Партията на националистическото деяние (ПНД) Акшенер в подтекста на стремежите на опозицията да издигне мощен претендент на изборите през 2019 година, който да бъде противник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По мотив на желанията за учредяване на нова политическа мощ от Акшенер и други дисиденти от ПНД, Кълъчдароглу съобщи, че Турция ще завоюва, в случай че гласовете на подкрепящите президентската система се отклонят в нова посока. " Подкрепата за Акшенер ще бъде от изгода за страната ", написа в заглавие по тематиката и в. " Йеничаг ". Позицията си за плануваната нова групировка Кълъчдароглу изложил пред сп. " Насъл дерги ".

" Трябва да се разсъждава по следния метод: политическа групировка, която пази демократичната парламентарна система и която ще получи гласове в този смисъл, е добра групировка за бъдещето на Турция. Ако тези, които пазят президентската система и я поддържат, трансформират своя избор и го насочат към госпожа Мерал, не споделям партия, Турция ще завоюва от това ", сподели още Кълъчдароглу.

В края на юни стана известно, че дисиденти от Партията на националистическото деяние (ПНД) на Девлет Бахчели, измежду които и авторитетната Мерал Акшенер, работят по основаването на нова политическа мощ в Турция. Видни членове на ПНД бяха изключени преди време от партията поради вътрешнопартийна опозиция против решенията на Бахчели, който напоследък следва ясно изразена проправителствена линия.

Акшенер от своя страна беше измежду основните покровители на гласуването с " не " на референдума, на който през април турците поддържаха предлагани от Ердоган конституционни промени и превръщането на страната си в президентска република.

На президентския избор, който направи Ердоган държавен глава през 2014 година, опозицията издигна едва известния някогашен общоприет секретар Организацията за ислямско съдействие Екмеледин Ихсаноглу, който изгуби с близо 15 процентни пункта разлика.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Турция (323)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР