Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската

...
Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската
Коментари Харесай

ЕК одобри Национална стратегия за устойчиви оперативни програми за пазара на плодове и зеленчуци в България



Главна дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони “ на Европейската комисия утвърди Национална тактика за устойчиви оперативни стратегии за пазара на плодове и зеленчуци в Република България за интервала 2017 – 2021 година, дружно с включената в нея Национална рамка за екологични действия, оповестяват от Министерство на земеделието и храните.

Съгласно член 36, параграф 1, ал.1 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули, по отношение на използването на режима за подкрепяне на организации на производители в бранша на плодовете и зеленчуците посредством оперативни стратегии, страните членки са длъжни да изготвят Национална тактика за устойчиви оперативни стратегии за пазара на плодове и зеленчуци (Национална стратегия), както и Национална рамка за екологични действия (Национална рамка).

Стратегията включва: разбор и капацитета за развиване на организациите на производители на плодове и зеленчуци; аргументация на определените приоритети; цели на оперативните стратегии, принадлежности и индикатори за постигнатите резултати; оценка на оперативните програми; отговорности за отчитане на организациите на производители.

Националната рамка дефинира неизчерпателен лист с екологични действия, които се включват в оперативните стратегии и изискванията за тяхното използване. Двата документа бяха одобрени на 27 ноември 2017 година от министъра на земеделието, храните и горите. Националната тактика дава опция на приетите организации на производители на плодове и зеленчуци да получат финансова помощ от Европейския съюз и от националния бюджет за осъществяване на утвърдени оперативни стратегии.

Подадените през 2017 година оперативни стратегии ще бъдат оценени по реда, избран в новата тактика.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР