Главна дирекция Национална полиция води разследване за неправомерно разходване на

...
Главна дирекция Национална полиция води разследване за неправомерно разходване на
Коментари Харесай

МВР разследва Столична община. Оттам: всичко е чисто

Главна дирекция " Национална полиция " води следствие за непозволено разходване на средства, постъпвали от таксите за твърди битови боклуци.

Субект е столичен заместник-кмет, който не се показва. Според източници на Клуб Z става въпрос за Дончо Барбалов.

" Според изнесените данни, годишно в сметките на общината постъпват суми от Твърди битови отпадъци от предишни години, така наречен „ недобори “, които се събират в обща сметка, а след това се разходват не за действия, свързани с почистването, както изисква Законът за локалните налози и такси (ЗМДТ)...

... След изискани информации от СГО и АДФИ, е изработен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лева от недобори по Твърди битови отпадъци през 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички доходи на общината ", съощават от Министерство на вътрешните работи.

Итересно е, че до момента няма данни прокуратурата да е разследвала - Министерство на вътрешните работи оповестява, че ще съобщи данните и надлежно обвинителите ще преценят дали да образуват досъдебно произвеждане.

Както е известно, у нас прокуратурата е " стопанин " на досъдебното произвеждане, както и единствена има право да приключва, да отхвърля да проверява или в противен случай - да образува инспекции и досъдебни производства. Тези й решения не подлежат на правосъден надзор.

Според материал на " Дневник " от декември 2021 година - приходите от такса боклук в София надвишават с милиони левове разноските за почистване и сметосъбиране в последните години. Тези сметки тогава изнася общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков.

Изчисленията биват доказани и от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Разликата, която идва от досъбирането на неплатени такси обаче, редовно отива не за сметосъбирането, а за активност, която общината регистрира като сходна.

„ За последните 6-7 години над 150 млн. лв. са събрани повече, в сравнение с са изразходвани по тези действия. За 2019 година са събрани 40 млн. лв. повече от разходените, за 2020 година – 26.4 млн. лв., за тази – близо 30 млн. лв..

Не споделям, че тези пари изчезват, само че няма пояснение какво се случва с тях. Те се харчат за други действия, които не са по план-сметката “, твърди финансистът Иван Таков от Българска социалистическа партия.

В края на всяка година зам.-кметовете по екология Десислава Билева и по финанси Дончо Барбалов изготвят план-сметка с планирани данни за разноските по почистване и сметосъбиране и приходите от такса боклук за идната година.

В отговор, пристигнал от Столична община акцентират, че всички доходи за съответната година отиват за сметосъбиране. И имат пояснение за обстановката с недоборите - съгласно тях те са доходи за минали години, които не са импортирани от задължените лица в начисления интервал. Събирането им в последващи бюджетни години не би трябвало да се смята за целеви доход за годината, настояват от екипа на Фандъкова.

" Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори още веднъж към действия по екология и озеленяване ", пишат от общината. " Всички годишни финансови доклади на Столична община са тествани от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или рекомендации за реда на отчитане на приходите от такса битови боклуци, респективно, за осъществяването на план-сметката за непорочност. "

Общината е предоставила и всички поискани данни и уточнения на бюджетните процедури, както и правосъдни решения за метода на консумиране на средства от такса битови боклуци за минали години.

Пълното известие на Столична община:

Всички доходи от такса битови боклуци, събирани от Столична община за съответната година, се употребяват за дейностите по сметосъбиране, неутрализиране на боклуци и поддържане на непорочност в териториите за публично прилагане. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по непорочност, която съдържа планирани разноски на база планирани доходи пред календарната година, за която се дефинира и размера на таксата

Недоборите са доходи за минали години, които не са импортирани от задължените лица в интервала, в който са начислени. В този случай дейностите по осъществяване на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други лични доходи на общината. Събирането на тези вземания в последващи бюджетни години възвръща изразходваните лични средства и не би следвало да се смята целеви доход за годината, в която постъпва.

Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори още веднъж към действия по екология и озеленяване.

(Всички годишни финансови доклади на Столична община са тествани от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или рекомендации за реда на отчитане на приходите от такса битови боклуци, респективно, за осъществяването на план-сметката за непорочност. Годишните финансови доклади на София са обществено налични на уеб страницата на общината.

По отношение на инспекция на изказвания, изнесени в онлайн медия, осъществявана от Групово дело „ Национална полиция “, Столична община е предоставила всички поискани данни и уточнения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и правосъдни решения за метода на консумиране на средства от такса битови боклуци за минали години.

За обсъждания интервал 1 януари 2019 година – 31 декември 2020 година Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане.

Ето и истинското известие на Министерство на вътрешните работи:

Разследва се непозволено харчене на целеви средства от Столична община

Икономическа полиция при Групово дело „ Национална полиция “ се е самосезирала по медийни изявления за непозволени дейности на столичен заместник-кмет. Обект на инспекцията е било изказванието, че Столичната община непозволено е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови боклуци (ТБО) за други действия. Според изнесените данни, годишно в сметките на общината постъпват суми от Твърди битови отпадъци от предишни години, така наречен „ недобори “, които се събират в обща сметка, а след това се разходват не за действия, свързани с почистването, както изисква Законът за локалните налози и такси (ЗМДТ). Според ЗМДТ, постъпващите средства от Твърди битови отпадъци са целеви и като такива би трябвало да се разходват само и единствено за действия, свързани с почистването. Това е доказано и от публично мнение на Сметната палата в отговор на изпратено съответно питане по проблема.

След изискани информации от СГО и АДФИ, е изработен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лева от недобори по Твърди битови отпадъци през 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички доходи на общината. Точният размер на средствата може да се откри след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде формирано досъдебно произвеждане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР