Главна дирекция Национална полиция (ГДНП) е стартирало процедура по отнемане

...
Главна дирекция Национална полиция (ГДНП) е стартирало процедура по отнемане
Коментари Харесай

МВР отнема лиценза на "Делта гард" заради обвинение срещу единия съсобственик

Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) е стартирало процедура по лишаване на лиценза на нашумялата през последната година охранителна компания " Делта гард ", защото единият от съдружниците в сдружението е притеглен като обвинен за закононарушение от общ темперамент, оповестиха през днешния ден от Министерство на вътрешните работи. Уточнението идва ден откакто от вътрешното ведомство излязоха с сбито известие, че компанията е на път да бъде оставена без позволение. " Делта гард " има двама съсобственици - Димитър Спасов, известен с прозвището Митко Каратиста, и Марин Русев. В известието на полицията не се прецизира кой от двамата е притеглен като обвинен и тъкмо защо закононарушение, само че евентуално става въпрос за Спасов, в случай че се съди по рокади в собствеността на компанията от последните дни.

От вътрешното министерство прецизират, че компанията е можела да избегне отнемането на лиценза, в случай че в 30-дневен период обвиненият съучастник излезе от ръководството й, което обаче не е направено. Затова националната полиция е придвижила напред процедурата по отнемането на разрешителното за осъществяване на частна охранителна активност. Според Министерство на вътрешните работи компанията е известена по надлежния ред и неин представител през вчерашния ден е получил " персонално " известието за идното лишаване на лиценза.
Сделка на една година
Вероятно точно с дейностите на Министерство на вътрешните работи са свързани последните придвижвания по партидата на " Делта гард " в Търговския указател. На 19 октомври (денят в който сдружението е известено, че стартира процедура за лишаване на лиценза му) е деклариран контракт от преди година, подписан на 21 октомври 2020 година, посредством който Спасов продава на парньора си Русев своите 50% от " Делта гард " за 2500 лева Предвид, че става въпрос за сдружение с над 13 млн. лева оборот и печелившо в последните пет години, цената очевидно не е пазарна.

Още на идващия ден обаче юристът. обслужващ охранителната компания внася спомагателни документи, с които се блокира вписването. От тях излиза наяве, че ден по-рано на 18 октомври Спасов е изпраъил на Русев съобщение с което скапва контракта. Причината е, че за миналата една година цената не е била платена. На 20 октомври пък е подписано съглашение сред двамата, с което скапват продажбата.

С това обаче сагата не свършава - няколко дни по-късно очевидно Русев е събрал нужната сума тъй като на 25 октомври е подписан нов контракт сред двамата за продажба на каузи на Спасов. Той чака регистриране, тъй че до дни въпреки всичко вевроятно " Делта гард " ще стане еднолична благосъстоятелност на Марин Русев и няма да има връзка с проблематичният съучастник.

Възможно пояснение за тази комплицирана поредност вписвания е точно да може да се нападна отнемането на лиценза. На база на договорите за продажба да вземем за пример евентуално ще може да се твърди, че към датата след въпросния 30-дневен период Спасов не е бил съучастник в " Делта гард ", само че това не е било вписано, защото цената по договорката не е била платена.

Дни преди отнемането на лиценза в мейли разпратени до медията от " Делта гард " се оплакваха от институционална принуда.
Охранителят и " Осемте джуджета "
Името на " Делта гард " нашумя в публичното пространство около така наречен, основана на следствие на " Антикорупционния фонд " (АКФ). Тя е кръстена на едноименния столичен ресторант, който се употребява като неофициален офис от някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора Петьо Еврото. За него има основателни подозрения да се допуска, че посредничи за силово споразумяване на търговски разногласия благодарение на прокуратурата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Ритейл 3 Вечерни вести 1 Енергетика 2 Вечерни вести 3 Свят 1 Пазари 2 Енергетика 3 Ритейл
За " Делта гард " се знае сигурно, че е пазила ресторанта " Осемте джуджета ", до момента в който Петров го е употребил за щаб-квартира, както и че е охранявала асансьорния цех " Изамет " в Дупница по време на спора сред предприемачите Илия и Явор Златанови, който някогашния следовател е трябвало да позволи против крупно възнаграждение. Според служебния вътрешен министър Бойко Рашков са открити данни за нарушавания на чиновници на полицията в Кюстендил, които дават отговор за частната охранителна активност в района и е трябвало да управляват активността на " Делта гард " в Дупница по време на разногласието за асансьорния цех. Настоящото управление на Министерство на вътрешните работи също по този начин ревизира разнообразни сигнали дали чиновници на " Делта гард " в действителност са били импровизирано мобилизирани да вземат участие в потушаването на митингите против държавното управление на ГЕРБ, преоблечени като настоящи служители на реда.

Името на Димитър Спасов - Митко Каратиста се появява в общественото пространство, доста преди да се чуе за " Осемте джуджета " и охранителна компания " Делта гард ". Още в далечната 2009 година, тъкмо след идването на ГЕРБ на власт за първи път, той е вкаран в надзора на електроразпределителното сдружение " ЧЕЗ България ", откъдето е изваден през 2013 година след скандал с чешките притежатели. през същата година на Григор Здравков от легия " Антимафия " Каратиста е в основата на " частна ГДБОП " дружно в небезизвестния Румен Николов - Пашата, като структурата гравитира към водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Името на Спасов импровизирано се появява и около прехвърлянето на осем дребни ВЕЦ-а и Водноелектрическа централа " Славово " от ловешкия предприемач Гриша Ганчев на `Хидро електрик България ", свързвана с Румен Николов - Пашата. След завършването на договорката прокуратурата тихомълком смъква обвиняванията против сина на Гриша Ганчев - Данаил, който е задържан по дело за фиктивни покупко-продажби със захар, прикриващи източване на Данък добавена стойност.
Прикачен файл

Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) е стартирало процедура по лишаване на лиценза на нашумялата през последната година охранителна компания " Делта гард ", защото единият от съдружниците в сдружението е притеглен като обвинен за закононарушение от общ темперамент, оповестиха през днешния ден от Министерство на вътрешните работи. Уточнението идва ден откакто от вътрешното ведомство излязоха с сбито известие, че компанията е на път да бъде оставена без позволение. " Делта гард " има двама съсобственици - Димитър Спасов, известен с прозвището Митко Каратиста, и Марин Русев. В известието на полицията не се прецизира кой от двамата е притеглен като обвинен и тъкмо защо закононарушение, само че евентуално става въпрос за Спасов, в случай че се съди по рокади в собствеността на компанията от последните дни.От вътрешното министерство прецизират, че компанията е можела да избегне отнемането на лиценза, в случай че в 30-дневен период обвиненият съучастник излезе от ръководството й, което обаче не е направено. Затова националната полиция е придвижила напред процедурата по отнемането на разрешителното за осъществяване на частна охранителна активност. Според Министерство на вътрешните работи компанията е известена по надлежния ред и неин представител през вчерашния ден е получил " персонално " известието за идното лишаване на лиценза.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР