Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВ ГВА) започна проверка на

...
Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВ ГВА) започна проверка на
Коментари Харесай

Авиокомпания свали майка на 3-годишно дете от самолет заради надписани резервации

Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ (ГВ ГВА) стартира инспекция на случай, при който самолетна компания Ryanair смъкна майка от борда на аероплан и я раздели с тригодишното ѝ дете и нейния брачен партньор, оповестяват от пресцентъра на дирекцията. 

Заради направени повече резервации от местата в съответния полет (overbooking – овърбукинг), е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето, а майката е пренасочена за полет чак на идващия ден. Съгласно европейското законодателство на пасажера се поставя парично обезщетение, което се дефинира според от дистанцията на полета и в съответния случай е в размер на 400 евро, изясняват от ГВА. 

Въздухоплавателната администрация се самосезира и към този момент е влезнала в контакт с самолетната компания за изясняване на аргументите, довели до обстановката. Надзорният орган е призовал превозвача при обстановки на овърбукинг да бъде създавана нужната организация, тъй че да не се позволяват сходни случаи на делене на фамилии. От ГВА са подчертали, че в тези обстановки при подбора на пасажерите водещ би трябвало да бъде човешкият метод, пред административните процедури и правила.

Съгласно регламентите при овърбукинг въздушният транспортьор първо би трябвало да попита всички пасажери дали има искащи непринудено да се откажат от своите резервации, като те получават плануваните обезщетения. При липса на искащи пасажери, които непринудено да се откажат от пътуването, ангажимент на оператора за наземно обслужване на самолетната компания е да дефинира кого да допусне на борда, като децата и лицата с лимитирана пъргавина са с преимущество.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР