Гласов референдум: Лъжите подхранват расизма преди гласуването на коренното население на Австралия

...
Хората бяха пуснати от каишката, казва тихо Томас Майо, прелиствайки
Коментари Харесай

"Хората бяха пуснати от каишката", казва тихо Томас Майо, прелиствайки екранни снимки.

Расистки мемове, изобразяващи австралийците от първите нации като „измамници“, „биячи на съпруги“ и „примитивни“, проблясват по телефона му.

След това се появяват лични заплахи - обвиняват го, че "осигурява прикритие за злото".

Г-н Mayo е едно от публичните лица на кампанията „Да“ в историческия референдум „Глас към парламента“ в Австралия, който ще се проведе на 14 октомври.

Ако е успешен, гласуването ще промени конституцията на нацията за първи път от 46 години, създавайки орган за аборигените и жителите на островите от Торесовия пролив, който да съветва правителството относно политиките, засягащи техните общности.

Проучванията на общественото мнение отдавна показваха подкрепа за промяната, но сега предполагат, че гласуването „Не“ води.

Въпреки че някои твърдят, че промяната отразява обществените настроения, активистите на кампанията "Да" обвиняват за това екосистема от дезинформация - която според тях се ръководи от фигури в лагера "Не" и " подсилени" от подозрителни акаунти в социалните медии.

Независими експерти казват, че най-"пагубните" и широко разпространени лъжи, "разпространяващи се като горски пожар" онлайн, са загрижени за расата.

Насред целия шум нарастват опасенията относно психичното здраве на общностите на Първите нации, които се оказват в центъра на все по-разногласен дебат.

И отново се повдигат въпроси дали Австралия е готова да се бори с отворените рани в сърцето на своята нация.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР