Австралийците започват да кандидатстват за гласуване по пощата преди референдума за Глас на коренното население

...
Гласоподавателите започнаха да кандидатстват за бюлетини за гласуване по пощата
Коментари Харесай

Гласоподавателите започнаха да кандидатстват за бюлетини за гласуване по пощата преди референдума на 14 октомври, който ще създаде коренно население Глас към парламента

ByROD MCGUIRK Associated Press 11 септември 2023 г., 4:53 ч. Първият референдум в Австралия от 1999 г. насам.

Мнозинство от гласоподавателите в цялата страна и в мнозинството от шестте австралийски щата трябва да подкрепят референдума, за да мине. Само осем от 44 референдума са постигнали това двойно мнозинство.

Но проучване на общественото мнение на Resolve Political Monitor, публикувано във вестниците в понеделник, предполага, че най-малкият щат, Тасмания, е единственият един с мнозинство подкрепа за Voice.

Националната подкрепа за Voice беше 65%, когато анкетите по въпроса бяха проведени за първи път през август 2022 г., но подкрепата намалява в продължение на месеци.

Привържениците се надяват подкрепата да се събере, когато гласоподавателите станат по-ангажирани с въпроса по-близо до деня на гласуването.

Министър-председателят Антъни Албанезе направи последната стъпка, за да гарантира провеждането на референдума, като нареди на генерал-губернатора късно в понеделник да издаде на избирателните органи необходимата законова заповед за провеждане на вота.

Опозиционният лидер Питър Дътън по-рано призова Албанезе в парламента да отмени референдума поради намаляващата подкрепа в анкетите.

„Ще премиерът да оттегли своя референдум за Глас, за да можем да избегнем резултат, който отлага помирението и разделя нацията?“ Дътън попита Албанезе.

Албанез критикува Дътън заради опозицията му срещу Гласа, като каза, че лидерът на консервативната партия е „избрал политиката пред същността“.

Референдумът Voice ще бъде първият в историята на Австралия, който ще мине без двупартийна подкрепа.

Изборният анализатор на Мелбърнския университет Адриан Бомонт каза, че са предложени референдуми от лявоцентристката Лейбъристка партия на Албанезе винаги са се противопоставяли на своите консервативни опоненти от 1946 г. насам.

„Много ясно е, че подкрепата за Voice намалява във всички анкети“, каза Бомонт . „Консервативната опозиция винаги се противопоставя на лейбъристките референдуми и те са в състояние да изплашат електората да се противопостави на промените.“

Привържениците казват, че вграждането на Гласа в конституцията би признало специалното място че коренното население има в историята на Австралия, като същевременно им дава принос в правителствените политики.

Противниците твърдят, че това ще бъде най-голямата промяна в демокрацията на Австралия в историята на нацията и ще раздели австралийците расови линии, без да се намалява неблагоприятното положение на коренното население.

Местните австралийци съставляват 3,8% от населението и умират средно с около осем години по-млади от по-широкото население на Австралия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР