Централноафриканската република одобрява нова конституция, възможен трети мандат за Туадера

...
Гласоподавателите в вечно неспокойната Централноафриканска република одобриха с голямо мнозинство
Коментари Харесай

Гласоподавателите в вечно неспокойната Централноафриканска република одобриха с голямо мнозинство проект за конституция, който проправя пътя на Фостин Арчандж Туадера да се бори за трети мандат като президент, съобщи националният орган за допитване в понеделник.

Една от най-бедните и проблемни страни в света, нацията без излаз на море е обхваната от конфликти и политически сътресения през по-голямата част от историята си след независимостта от Франция през 1960 г.

Съперниците на Туадера казват, че той иска да остане „президент за цял живот“ – под все по-видимата защита на частната руска наемническа група Вагнер, която за първи път се разположи в ЦАР през 2018 г.

Гласоподавателите гласуваха с 95,27% от бюлетините си за и 4,73% против, с избирателна активност от 61,10% в Референдумът на 30 юли, каза президентът на Националния избирателен орган Матиас Моруба.

Тези „временни“ резултати трябва да бъдат ратифицирани от конституционния съд, който е планиран да публикува окончателния резултат на 27 август.

Новата конституция ще удължи мандата на президента мандат от пет на седем години и премахване на ограничението от два мандата.

Вече няма пречки, които да попречат на 66-годишния държавен глава да се кандидатира за президент за трети път през 2025 г. Ако бъде избран, той може да прекара 16 години начело.

Гласуването беше бойкотирано от основните опозиционни партии и организации на гражданското общество, както и от въоръжени бунтовнически групи.

Опозицията се оплака от липсата на актуален избирателен регистър и каза, институциите, натоварени да гарантират свободен и честен вот, не бяха независими.

Правителствени служители са увещавали и заплашвали противниците на референдума, казва Хюман Райтс Уоч, а властите също така са забранили митинг на опозицията в столицата в опит да спрат враждебността към анкетата.

„Това е комедия... всички сме виждали, че хората не излязоха да гласуват и това не отразява волята на хората от Централна Африка“, каза Крепен Мболи-Гумба, координатор на опозиционната коалиция BRDC.

Туадера беше избран за първи път през 2016 г., когато страната, с помощта на Франция и ООН, излезе от гражданска война, която се разрасна по сектантски линии след преврат.

През 2020 г. Туадера спечели втори петгодишен мандат мандат, след гласуване, прекъснато от няколко нахлувания на въоръжени бунтовнически групи. Той също трябваше да преодолее обвиненията в измама.

Конституционният съд през септември 2022 г. нанесе унизителен удар на Туадера, отменяйки създаването на комисия, натоварена с изготвянето на новата конституция.

Президентът на съда Даниеле Дарлан тогава беше стана обект на яростни словесни атаки от поддръжници на Туадера и през януари тази година беше принудително пенсиониран.

От декември 2020 г. стотици бойци на Вагнер и войски на Руанда бяха разположени, за да се изправят пред офанзива, водена от съюз на най-мощните бунтовнически групи в страната, които се оказаха изтласкани в селските райони.

 

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР